Israels premierminister: Vi hjalp Danmark med at afsløre iransk attentatplot

Benjamin Netanyahu brugte den danske sag som eksempel, da han tordnede mod Iran.

Premiereminister Benjamin Netanyahu på dagens pressekonference. (Foto: Vassil Donev © Scanpix)

PET fik hjælp fra Israel, da efterretningstjenesten i sidste måned standsede, hvad, den mener, var optakten til et iransk attentatforsøg mod herboende iranere.

Det sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu i dag på en pressekonference efter et topmøde i den bulgarske by Varna, hvor han forklarede, hvorfor han mener, at Iran er farligere end Saudi-Arabien.

- Vi har hjulpet til at afsløre to terrorangreb - et i Paris, og det andet i København, organiseret af den iranske efterretningstjeneste, sagde Netanyahu ifølge den israelske avis Haaretz.

Ifølge avisen henviser premiereministeren til den nylige sag, som medførte at broer og togtrafik blev lukket ned 28. september.

Forleden oplyste PET, at tjenesten på baggrund af en større efterforskning mener, at kræfter i Iran planlagde et attentat på dansk jord, og har varetægtsfængslet en nordmand i sagen.

- At standse Iran er vores største sikkerhedsprioritet, ikke kun for Israel, men som jeg ser det, også for Europa og verden, sagde den israelske premierminister i Varna.

Udenlandske samarbejdspartnere

Ifølge PET har tjenesten siden foråret arbejdet med at standse de iranske attentatplaner, der angiveligt var planlagt mod lederen af ASMLA - Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz - i Danmark.

Når efterretningstjenesten sidst i september valgte at standse trafikken mellem landsdelene, skyldes det, at en person i dagene op til "observerede og fotograferede mod ASMLA-lederens bopæl".

Først knap en måned senere lykkedes det at anholde manden, som nu er varetægtsfængslet i sagen. PET lægger ikke skjul på, at man fik hjælp fra udlandet i sagen.

- PET’s efterforskning, der foregik i tæt samarbejde med udenlandske samarbejdspartnere, gav grundlag for at antage, at den pågældende havde til hensigt at overdrage informationerne til en iransk efterretningstjeneste med henblik på, at informationerne skulle indgå i planlægningen af et attentat, skriver tjenesten i en pressemeddelelse.

Israelske medier, deriblandt Ynetnews, har over de seneste dage skrevet, at den israelske efterretningstjeneste Mossad leverede oplysninger, der førte til, at det påståede attentat kunne standses i tide.

Separatister tog skyld for angreb

Sagen om det påståede attentatforsøg i Ringsted trækker tråde til Ahwaz, en by i det sydvestlig Iran, hvor arabiske separatister kæmper for selvstændighed.

Her døde mindst 25 iranere, da væbnede militante angreb en militærparade sidst i september. Ifølge Iran var nogle af de dræbte civile.

Efterfølgende tog blandt andet arabiske separatister skylden. ASMLA's danske talsmand støttede i medierne formålet med angrebet, om end han afviste at have været indblandet i planlægningen.

Kort efter indkaldte Iran den danske ambassadør i landet, og krævede at Danmark udleverede ASMLA-folkene, som landet opfatter som terrorister.

Imens udenrigsminister Anders Samuelsen kun lovede "konsekvenser", hvis det viste sig at de danske eksiliranere havde forbindelse til angrebet, mente DF, at de skulle udleveres til Iran.

- Ja, det mener jeg, at vi skal, hvis der er tilstrækkelige beviser for det, sagde Søren Espersen.

Ifølge PET er de danske ASMLA-folk under politibeskyttelse, men efterforskes samtidig af PET og Midt- og Vestsjællands politi for, om de med støtten til Ahwaz-angrebet har brudt dansk lov.

FacebookTwitter