Israels regering tæt på påske-krise

Et religiøst parti truer Israel med regeringskrise, hvis ikke en tros-regel bliver håndhævet. Partier vil ikke have at der sælges gæret brød i Israel under den ugelange jødiske påske.

Ultra-ortodokse jøder i Jerusalem forbereder det ugærede brød, matza, der for de troende er det eneste tilladte under påsken. De ikke-troende skal ikke have mulighed for at få andet, mener et regeringsparti. (Foto: Gil Cohen Magen © Scanpix)

Det yderliggående religiøst-nationalistiske Shas-parti, der indgår i den israelske regeringskoalition, truer nu med at udløse en regeringskrise, hvis ikke en religiøs lov bliver håndhævet.

Det handler om brød

Shas-partiet forlanger, at indenrigsministeren appellerer en retskendelse, der tillader handlende at sælge gæret brød under den jødiske påske, skriver dagbladet The Jerusalem Post.

Ifølge en lov fra 1986, er det forbudt offentligt at udstille hævet brød under den jødiske påske, men loven er aldrig blevet håndhævet. I sidste uge bestemte en domstol i Jerusalem, at loven ikke forbyder, at de handlende sælger hævet brød i påsken.

Både politikere og rabbinere fra den religiøse højrefløj kalder kendelsen en trussel mod den jødiske nation, og et angreb på Torah'en. Ifølge den religisøe tradition, spiser troende jøder kun ugæret brød under påsken.

Trusler har virket før

Kilder i Shas-partiet siger i dag, at man i regeringen ikke er interesseret i at appellere kendelsen, "vil det udløse en krise der ikke kan inddæmmes, og vi vil være frit stillet", skriver Jerusalem Post.

I starten af marts truede Shas med at forlade regeringen, hvis ikke premierminister Ehud Olmert åbner op for byggeri af nye boliger i de jødiske bosættelser på den besatte Vestbred. Regeringen meddelte umiddelbart efter, at der er givet tilladelse til nye byggerier i bosættelser nær Jerusalem, og fredsbevægelsen Fred Nu har netop i en ny rapport dokumenteret, at der foregår omfattende byggerier i et stort antal bosættelser.

Israel må ifølge den såkaldte Køreplan for Fred ikke bygge i bosættelserne. Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice kritiserede i sidste uge Israel, og opfordrede regeringen til at indstille bygge-aktiviteterne.

Shas har fire ministerposter i regeringen, og kan trække det parlamentariske tæppe væk under den. Koalitionen tæller 67 pladser i det 120 medlemmer store parlament, og Shas har 12.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk