Israelsk valg for eller imod Netanyahu

Premierminister Benjamin Netanyahu har flere sager om bestikkelse hængende over hovedet før dagens valg i Israel.

Israels siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, søger genvalg igen. Det lykkedes ham ikke at danne regering efter et parlamentsvalg i april. (Foto: Ahmad gharabli © Scanpix)

Det er ikke mere end et halvt år siden, at israelerne sidste gang stemte til et parlamentsvalg, men allerede i dag skal de til det igen.

Selvtilliden fejlede ellers ikke noget hos den siddende premierminister Benjamin Netanyahu, da han på valgnatten den 29. april i år erklærede sig selv som sejrherre:

- Det her er en enorm sejr (...) Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst fik så mange pladser i parlamentet, lød det fra Netanyahu, da det stod klart, at hans liberale konservative parti, Likud, fik 35 ud af 120 pladser i det israelske parlament, Knesset.

Samlet set fik højrefløjen 65 pladser.

Men sejrens glæde fortonede sig i problematiske regeringsforhandlinger.

Det stod hurtigt klart, at uenigheder mellem Likud og de øvrige partier på højrefløjen ville sætte en kæp i hjulet for en ny regering med Netanyahu i spidsen.

Netanyahus tidligere udenrigs- og forsvarsminister, den sekulære Avigdor Lieberman og hans nationalistiske parti, Yisrael Beitenu, krævede en ændring af en lov, som fritager ultraortodokse jøder for værnepligt.

Det kunne Netanyahus ultraortodokse støttepartier ikke acceptere, og i slutningen af maj valgte Netanyahu at udskrive nyvalg - for at undgå, at oppositionen med Benny Gantz fra centrumalliancen Blå og Hvid i spidsen fik mulighed for at forsøge at danne regering.

Tre af valgets hovedpersoner er Benjamin Netanyahu, Benny Gantz og Avigdor Lieberman:

  • Benjamin Netanyahu: Formand for det konservative parti Likud, og premierminister i Israel siden 2009. Har tre bestikkelsessager hængende over hovedet. To af dem involverer politiske tjenester til gengæld for positiv nyhedsdækning. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)
  • Benny Gantz: Tidligere militærchef. Dannede sit eget parti i 2018 og står nu i front for centrum-venstre alliancen ”Blå og Hvid”, som ved valget i april fik 35 ud af Knessets 120 sæder – ligeså mange som Likud. Kandiderer til at overtage premierministerposten fra Netanyahu. (Foto: Jack guez © Scanpix)
  • Avigdor Lieberman: Formand for det sekulære nationalistiske parti Yisrael Beitenu, som han grundlagde i 1999. Tidligere allieret med Netanyahu og udenrigs- og forsvarsminister i hans regering. Har ikke på forhånd peget på hvem, han foretrækker som premierminister. Spås rollen som kongemager efter valget. (Foto: Nir Elias © Scanpix)
1 / 3

Alt andet end Netanyahu

Blå og Hvid, der refererer til farverne i det israelske flag, er en forholdsvis ny spiller i israelsk politik. Alliancen har fejet det traditionelle oppositionsparti, Arbejderpartiet, af banen. Og nu er venstrefløjen nærmest ikke-eksisterende i israelsk politik.

Det siger Jakob Egholm Feldt, der er professor i global historie ved Roskilde Universitet:

- Likud-partiet og Blå og Hvid er sådan set ikke så ideologisk forskellige. Blå og Hvid-alliancens platform baserer sig på, at mange ting skal køre videre ligesom under Netanyahu. Det skal bare være UDEN Netanyahu.

Dermed handler det for Blå og Hvid-alliancen især om at få væltet Netanyahu af pinden. For ifølge dem kan Israel ikke ledes af en mand, der er under anklage for alvorlige forbrydelser:

- Og derfor er israelsk politik det seneste år blevet til et spørgsmål om for eller imod Netanyahu - fortæller Jakob Egholm Feldt.

Om cirka en måned begynder tre retssager, hvor Netanyahu er mistænkt for bestikkelse og korruption. Sagerne handler blandt andet om forsøg på at skaffe sig positiv omtale til gengæld for politiske tjenester.

Den mulige kongemager efter valget

Ved valget i april fik partierne bag Blå og Hvid-alliancen 35 pladser i parlamentet - lige så mange som Netanyahus Likud-parti.

Meningsmålingerne spår igen dødt løb mellem de to ved dagens valg. Men ifølge de seneste målinger taber begge partier pladser i Knesset i forhold til valget i april.

Til gengæld går Avigdor Liebermans parti, Yisrael Beitenu, frem, og han spås nu rollen som mulig kongemager efter valget:

- Yisrael Beitenu har ellers altid støttet Likud-regeringer, fordi det er et meget højrenationalt parti. Men de har nu meldt ud, at det ikke er sikkert, at de støtter Netanyahu længere - fortæller Jakob Egholm Feldt og fortsætter:

- Det skyldes blandt andet, at der har været utrolig meget rivalisering mellem Lieberman og Netanyahu. Men det skyldes også, at Lieberman mener, at Netanyahu er begyndt at læne sig alt for meget op ad de ortodokse partier. Og Yisrael Beitenu er et meget sekulært parti, der er imod indflydelsen fra de religiøse partier.

Stemmestederne i Israel åbner klokken 6:00 og lukker igen klokken 21:00 dansk tid.