Israelsk video skaber furore

Videooptagelse af dansende israelsk soldat, der håner en kvindelig fange, kan nu ses på YouTube. Den nye video har skabt palæstinensisk vrede.

Videoklippet af den israelske soldat, som danser rundt om sin kvindelige fange, er lagt ud på YouTube. (© Scanpix)

En videooptagelse af en israelsk soldat, der danser rundt om en kvindelig arabisk fange, har skabt furore i palæstinensiske kredse, efter at den blev offentlig kendt. Den kvindelige fange, der bærer tørklæde, har sine hænder bundne og har bind for øjnene.

Videoklippet, der blev vist på den private israelske tv-station Kanal 10 mandag aften, viser en soldat, som danser hoverende omkring kvinden til tonerne af en arabisk melodi.

Syg mentalitet

De palæstinensiske selvstyremyndigheder fordømte tirsdag videoen, som de kaldte "dybt stødende mod kvindens værdighed".

- Dette er en oprørende illustration af besættelsesstyrkernes syge mentalitet. Dette er ikke en isoleret episode, hedder det blandt andet i en erklæring fra den palæstinensiske premierminister, Salam Fayyad.

Israels hær insisterer på, at der er tale om en "isoleret" episode, men siger, at militærpolitiet har indledt en undersøgelse af sagen.

Et isoleret tilfælde

- Israels Forsvarsstyrker tager afstand fra handlinger som dem vist i videoerne, hedder det i en erklæring fra hæren, der henviser til et ikke nærmere specificeret antal videooptagelser.

- Videoerne er isolerede tilfælde og repræsenterer ikke Israels Forsvarsstyrker som helhed, fastslår hæren.

Menneskeretsgrupper har i forbindelse med tidligere lignende sager kritiseret Israels militær for at huse en kultur, der betragter palæstinensere som genstande snarere end mennesker.