Israelske jøder og arabere støder sammen flere steder i Israel, mens raketangreb fortsætter: 'Diplomatiet kommer op i gear nu'

Der er ingen tegn på nedtrapning af konflikten endnu, selv om USA og Egypten sender diplomater til Israel for at mægle.

Sådan så det ud ved den jødiske bosættelse Beit El tæt ved Ramallah på den besatte vestbred i går. Der blev kastet med sten, mens politiet svarede igen med tåregas. (Foto: ABBAS MOMANI © Scanpix)

Efter flere dage med raket- og flyangreb mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse ved Gazastriben, er der nu også voldelige sammenstød mellem jødiske og arabiske israelere i flere israelske byer.

Herunder Akko, Haifa og Tiberias samt Tel Aviv-forstaden Bat Jam.

- Det har fundet sted tidligere også, men ikke i det her omfang. Når der er krig mellem Israel og Hamas, sætter det følelserne i kog blandt israelske jøder og israelske arabere. I den her omgang er det særligt grimt. Vi ser parterne lynche og vandalisere hinanden i gaderne, siger Allan Sørensen, der som mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad befinder sig i Jerusalem.

Her ses billeder fra urolighederne i Ramallah i nat:

- Der er skud i gaderne, og de israelske myndigheder har ikke styr på situationen. Der har for eksempel været udgangsforbud i en by tæt på lufthavnen, men det blev ikke overholdt, og sammenstødene fortsatte hele natten, fortæller Allan Sørensen.

Mange anholdelser efter uro

Israels premierminister Benjamin Netanyahu opfordrer til, at volden stopper øjeblikkeligt.

- Intet retfærdigør jødiske overfald på arabere eller arabiske overfald på jøder. Og vi vil ikke tolerere det, siger han.

Ifølge israelsk tv har Netanyahu ønsket at indsætte soldater i byerne for at genoprette ro og orden, men det har forsvarsminister Benny Gantz modsat sig, skriver Ritzau.

I stedet vil grænsepolitiet ifølge Jerusalem Post blive sendt til de mest uroplagede byer for at dæmme op for urolighederne.

Det israelske politi oplyser ifølge avisen, at der er blevet foretaget 374 anholdelser i løbet af onsdagen og natten over.

Igen i nat har der været flere raketangreb fra Hamas i Gaza, og Israel har svaret igen med luftangreb mod mål i Gaza.

Her ses luftangreb mod Gaza:

USA og Egypten sender folk afsted for at mægle

Selv om USA's præsident Joe Biden i går efter en samtale med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde, at han forventer, at konflikten snart vil blive afsluttet, er der ingen tegn på nedtrapning af konflikten, som FN frygter kan ende med en regulær krig.

Men der er gang i de diplomatiske forsøg på at få standset konflikten, fortæller mellemøstkorrespondent Allan Sørensen.

Amerikanerne sender en udsending til Israel, der ankommer senere i dag. Også Egypten sender en delegation afsted.

- Og det vil kræve indblanding udefra, hvis konflikten skal løses og der skal komme våbenhvile, for Israel og Hamas taler ikke sammen, og set fra Israels side er USA den eneste internationale magt, der kan spille en afgørende rolle over Israel, fordi landet ikke lytter til andre i det diplomatiske spil, siger mellemøstkorrespondenten.

- Diplomatiet kommer op i gear nu. Det er selvfølgelig for at mægle mellem parterne og for at afværge, at den her situation eskalerer yderligere, så det kommer til en langvarig krig mellem Israel og Hamas, siger Allan Sørensen.

Flere er blevet dræbt i angreb

I alt er der ifølge Israels hær de seneste dage affyret omkring 1.500 raketter, og alle har været rettet mod den sydlige del af Israel.

Sådan så det ud, da raketter i går blev affyret fra Gaza mod Israel. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)

Affyringen af omkring 350 raketter er mislykket, mens hundredvis af andre er blevet skudt ned af Israels luftforsvar.

I Gaza oplyser det Hamas-styrede sundhedsministerium, at knap 500 personer er blevet såret, og at 83 personer er blevet dræbt i løbet af de seneste dage. 17 af dem var mindreårige, mens israelske myndigheder har meldt om syv dræbte i Israel.

Præcisering: Det fremgår nu af rubrikken, at der er tale om israelske jøder og arabere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk