Israelske styrker er gået ind i Gaza

Israelske kampvogne og infanteri trængte i aften over grænsen og ind i Gazastriben. Dermed er den længe ventede landopration i gang. Israel indkalder tusinder af reservister.

Den israelske landoperation ind i Gaza kommer efter otte dages daglige bombardementer af det Hamas-styrede område. (© APTN)

Israelske kampvogne og infanteri trængte i aften over grænsen og ind i Gazastriben. Dermed er den længe ventede landoperation mod landtangen, som styres af den yderliggående Hamas-bevægelse i gang.

- Operationen skal ødelægge Hamas' terrorinfrastuktur og områder, der er blevet brugt til at affyre raketter, siger major Avital Leibovitch,der er talskvinde for det israelske militær. Hun tilføjer, at målet er ikke at genbesætte Gazastribe.

Israels forsvarsminister Ehud Barak siger, operationen hverken bliver let eller kortvarig.

- Vi ønsker ikke krig, men vi kan ikke lade vores medborgere i stikker under de fortsatte angreb fra Hamas, sagde Barak på israelsk tv. Han tilføjede, at siden luftangrebene begyndte for otte dage siden, har Israel bombet over 600 mål i Gaza, mens palæstinenserne har affyret over 400 raketter.

Skudvekslinger

BBC's korrespondent rapporterer, at det tilsyneladende drejer sig om en begrænset operation, hvor foreløbig kun 10 til 15 køretøjer har krydset grænsen.

Der kunne høres skudvekslinger, da de israelske soldater krydsede grænsen. Israelske tv-stationer har vist billeder af soldater, som i kolonner går ind i Gaza, støttet af kamphelikoptere.

Som en del af operationen i Gaza er titusinder af reservister blevet indkaldt, oplyser premierminister Ehud Olmerts kontor.

Våbendepoter og miner

Landoperationen blev indladt efter, at israelsk militær for første gang havde bombarderet Hamas-stillinger med artilleri. Formålet var tilsyneladende at ødelægge våbendepoter og miner, som var placeret langs grænsen.

Ledere fra det yderliggående Hamas har advaret om, at de har forberedt de israelske styrker en varm velkomst. De har også truet med at foretage nye selvmordsaktioner inde i Israel.

Siden angrebene startede for godt en uge siden har over 400 palæstinensere og fire israelere mistet livet. Over 100 af de palæstinensiske dødsofre er ifølge FN civile.