It-analytiker: Hackere har tjent mindst 160.000 kroner på cyberangreb

170.000 unikke computere er indtil videre ramt af fredagens store cyberangreb, fortæller virusanalytiker.

Hackerne kræver en løsesum betalt i bitcoins, der er en online, virtuel valuta. (Foto: Pawel Kopczynski © Scanpix)

Det globale cyberangreb, der fredag ramte en lang række lande, har godt et døgn senere indbragt bagmændene mindst 160.000 kroner.

Det oplyser Bogdan Botezatu, der er seniorsikkerhedsanalytiker i antivirus-virksomheden Bitdefender. Han har sammen med en række andre analytikere undersøgt det globale cyberangreb, der ramte fredag aften.

- Indtil videre er der foretaget 97 betalinger, og hackerne har tjent i bitcoins, hvad der svarer til 24.000 dollar (cirka 160.000 kroner), siger Bogdan Botezatu ifølge Ritzau.

Pengene står der endnu

Bitcoins er en online, virtuel valuta, der blandt andet har den funktion, at den er svær at spore.

- Derfor har man heller ikke nogen idé om, hvem eller hvor mange der står bag angrebet, lyder det fra Bogdan Botezatu.

Fredagens cyberangreb består blandt andet af såkaldt ransomware, der stjæler data og efterfølgende kræver løsepenge for at frigive data igen.

Medstifteren af firmaet Elliptic, som følger ulovlige aktiviteter med bitcoins involveret, fortalte tidligere i dag til The Guardian, at det på daværende tidspunkt ikke var muligt at finde frem til bagmændene.

- Pengeafpresserne har ikke trukket nogen af pengene ud endnu, så der er ingen mulighed for at spore dem, sagde medstifter Tom Robinson, hvis virksomhed blandt andet rådgiver amerikanske og britiske myndigheder.

Han oplyser, at der er fundet mindst tre bitcoin-konti, som vurderes at have forbindelse med fredagens angreb.

Rabat i fattige lande

Indtil videre er 170.000 unikke computere blevet ramt i omkring 120 forskellige lande, fortæller Bogdan Botezatu fra Bitdefender.

- Det gennemsnitlige beløb, som man betaler for at få data tilbage, er mellem 160 og 260 dollar (cirka 1.000 til 1.800 kroner), siger han og tilføjer:

- Men priserne varierer fra land til land. I de fattige lande får man lidt rabat, så det her er billigere at få sin information tilbage.

/DR Nyheder/

FacebookTwitter