Tema Svensk IT-skandale

It-skandale koster to svenske ministre jobbet

Sveriges statsminister gennemfører en regeringsrokade efter hård kritik fra oppositionen.

Statsminister Stefan Löfven har netop afholdt et pressemøde og meddelt, at indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson går af. På billedet ses statsministeren med den nyvalgte sundhedsminister Annika Strandhäll og justits- og

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har valgt at gennemføre en regeringsrokade efter en skandale om it-sikkerhed.

Indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson forlader regeringen på grund af sagen.

Det har statsministeren netop meddelt på et pressemøde.

- Jeg har overvejet forskellige alternativer og vælger det, der er bedst for Sverige. Jeg vil ikke sætte Sverige i en politisk krise, siger han.

Forstå it-skandale der kostede to ministre jobbet
  • I april 2015 overtager IBM it-driften af Transportstyrelsen i Sverige.
  • I maj 2015 beslutter generaldirektør Maria Ågren, at der kan afviges fra reglerne, der beskytter følsomme data.
  • I sommeren 2015 begynder Säpo at undersøge overdragelsen af it-driften. Efterretningstjenesten konkluderer, at der er bekymring for, at følsomme data er blevet håndteret forkert.
  • I januar 2016 iværksættes en efterforskning af Maria Ågren. Undersøgelsen skulle klarlægge, hvorvidt generaldirektøren havde truffet afgørelser, som havde afsløret fortrolige oplysninger.
  • I januar 2017 trækker Ågren sig fra posten som generaldirektør i Transportstyrelsen. Regeringen vil ikke oplyse hvorfor.
  • 6. juli skriver flere svenske medier, at Ågren har erkendt et brud på reglerne om håndteringen af data. Hun har i den forbindelse accepteret en bøde på 70.000 svenske kroner.
  • 19. juli afslører Dagens Nyheter, at pågældende data blandt andet gjorde det muligt at opspore personer med hemmelige adresser og beskyttede identiteter.
  • 26. juli har den borgerlige opposition i Riksdagen, kaldet Alliancen, med støtte fra Sverigedemokraterne, samlet nok stemmer til et mistillidsvotum mod tre ministre og kræver deres afgang.
  • 27. juli afholder Sveriges statsminister Stefan Löfven et pressemøde, hvor han meddeler, at indenrigsminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson forlader regeringen på grund af sagen. Oppositionen udtrykker kritik over, at forsvarsminister Peter Hultqvist ikke bliver afsat.

Kilder: Dagens Nyheter, Aftonbladet, VG, Ritzau

Udmeldingen kommer efter en ugelang it-skandalesag i den svenske transportstyrelse, som Anna Johansson har det øverste ansvar for. Sagen handler om en it-udlicitering, der blev hastet igennem, og som førte til lemfældig omgang med fortrolige oplysninger og et muligt læk af personfølsomme oplysninger.

Sagen har udviklet sig så eksplosivt, at oppositionen har mistænkt regeringen for at have mørklagt sagens omfang.

Og i går valgte den borgerlige opposition i Riksdagen, kaldet Alliancen, med støtte fra Sverigedemokraterne at stille et mistillidsvotum mod tre ministre i regeringen og kræve deres afgang.

Der er tale om indenrigsminister Anders Ygeman, forsvarsminister Peter Hultqvist og infrastrukturminister Anna Johansson. Men det er altså kun Anders Ygeman og Anna Johansson, der forlader regeringen på grund af skandalen.

Som en del af regeringsrokaden ryger en tredje minister ligeledes ud af regeringen af helbredsårsager. Der er tale om sundhedsminister Gabriel Wikström, der har været sygemeldt siden maj.

"Useriøs" kritik af forsvarsminister

Stefan Löfven fortalte på pressemødet, at han ikke mener, der er belæg for kritikken af forsvarsminister Peter Hultqvist. Han betegner mistillidsforslaget mod Hultqvist som "helt useriøst".

- Han er dybt respekteret i brede kredse og har opbygget et stærkt internationalt netværk, siger han.

Politiske kommentarer i Sverige på en række medier har kaldt sagen for en historisk slem krise for statsministeren.

Hos Dagens Nyheter kalder journalist Karin Eriksson sagen for "Stefan Löfvens værste krise i regeringen".

Og hos Svenska Dagbladet mener politisk analytiker Göran Eriksson, at man sjældent har set lignende sager, hvor der bliver stillet mistillidsvotum mod hele tre ministre.

- Alliancen ønsker at gøre det af med Löfvens tre ministre. Det er en dramatisk besked og en unik konfrontation i svensk politisk historie, skriver han i en analyse.