Italien afviser eget skib med 177 migranter

Migranter på et italiensk kystvagtskib må først gå fra borde, hvis EU lover at tage imod dem.

Migranter ombord på kystvagtens skib beder på dækket. De har været ombord på skibet i en uge, men må ikke gå i land. (Foto: Orietta Scardino © Scanpix)

Italien nægter at lade 177 migranter forlade det italienske skib Ubaldo Diciotti, der har lagt til ved Catania på Sicilien.

Selv om det ikke er uhørt, at Italien afviser at tage imod migranter, der har krydset Middelhavet, er der et særligt paradoks denne gang: Skibet tilhører nemlig den italienske kystvagt, og migranterne blev samlet op af selv samme skib.

Landets indenrigsminister, Matteo Salvini, afviser at lade migranterne komme i land, med mindre han modtager garantier om, at migranterne efterfølgende sendes til andre lande i Europa.

- Vi står over for endnu et dødvande, hvor det altid er de svageste, der betaler prisen, herunder de mindreårige, lyder kritikken fra Giovanna Di Benedetto, talsperson for Red Barnet ifølge CNN.

Ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa er der 29 uledsagede børn ombord på skibet.

Har ventet i en uge

Det italienske skib samlede sidste onsdag 190 migranter op fra en overfyldt båd 17 sømil fra den italienske ø Lampedusa, beretter The Guardian.

13 af de nødstedte migranter blev fragtet til Lampedusa for at modtage akut lægehjælp, mens de resterende 177 måtte blive til havs på kystvagtens skib i fem dage.

Først mandag fik skibet tilladelse til at sejle til Catania, men migranterne må altså ikke gå fra borde.

- Skibet må lægge til i Italien, så længe de 177 migranter fordeles i en ånd af solidaritet i EU blandt de 27 lande, lyder udmeldingen fra Salvini ifølge CNN.

Italienerne har endnu engang peget fingre ad Malta, som de beskylder for at have afvist migranterne.

- Maltas opførsel er endnu en gang ubeskrivelig og fortjener sanktioner, skriver Italiens transportminister, Danilo Toninelli, på Twitter.

Det lille EU-lands modsvar er, at båden med migranter ikke var i nød, og at migranterne havde frabedt sig maltesisk hjælp, fordi de hellere ville fortsætte mod Italien, skriver AP.

Tove Ernst, talsperson i Europa-Kommissionen, siger ifølge nyhedsbureauet, at man arbejder på at finde modtagerlande til migranterne.

Den italienske indenrigsminister har truet med at sende migranterne tilbage til Libyen, som EU ikke anser som et sikkert land for migranterne.

Opdatering: Her til aften har den italienske indenrigsminister sagt på Facebook, at de 29 mindreårige vil få lov til at forlade skibet. Det gælder ikke de resterende migranter. I samme ombæring beskylder Salvini de europæiske lande for "kujonagtig stilhed", rapporterer Reuters.

Facebook
Twitter