Italien er det sidste vesteuropæiske land der forbyder homopartnerskab

Europa er delt mellem øst og vest i spørgsmålet om ægte- og partnerskab mellem homoseksuelle

Demonstration i Torino i Italien forud for debatten i parlamentet i Rom. EPA/ALESSANDRO DI MARCO (Foto: Alessandro di Marco © Scanpix)

Ægteskab, eller registreret partnerskab, mellem to personer af samme køn er tilladt i samtlige af de gamle vesteuropæiske lande. På nær Italien.

Det kan dog være fortid. I dag skal medlemmerne af det italienske parlament debattere et lovforslag, der giver homoseksuelle ret til at indgå registreret partnerskab og ret til at adoptere en homoseksuel partners børn.

- Italien er blevet kritiseret for at være det sidste af de vesteuropæiske demokratier, der ikke tillader homo-partnerskaber, siger Juris Lavrikovs, der er talsperson for ILGA-Europe, den største paraply-organisation for homoseksuelle i Europa.

- Det er et skamfuldt faktum.

Tillader homoægteskaber

I følgende lande kan homoseksuelle indgå ægteskab på lige fod med heteroseksuelle:

Danmark, Norge, Sverige, Finland (fra 2017), Island, Irland, Storbritannien, Belgien, Holland, Frankrig, Luxembourg, Portugal, Spanien

Tillader registrerede partnerskaber

Disse lande tillader registreret partnerskab eller civil union, der kan give samme rettigheder som ægteskab.

Malta, Grækenland, Schweiz, Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Liechtenstein, Ungarn, Kroatien, Nordirland, Andorra, Estland, Slovenien, Cypern

Tillader ikke ægte- eller partnerskab

Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Hviderusland, Italien, Letland, Litauen, Makedonien, Moldova, Polen, Rusland, Rumænien, Serbien, Slovakiet, Tyrkiet, Ukraine.

Udover Italien er Færøerne det eneste sted i Vesteuropa, hvor man ikke tillader homoseksuelle at blive registrerede partnere.

Få overblik over homoseksuelle og transpersoners rettigheder i Europa på kortet her.