Italien forbyder falsk kød - producenter trues med bøde på 1,2 millioner kroner

Inden afstemningen kom landbrugslobbyister og oppositionspolitikere i flæsket på hinanden.

Italien er det første land i Europa, der tager stilling til laboratorie-produceret kød, som endnu ikke er tilgængeligt som fødevare i EU.

Pasta carbonara eller tiramisu kommer aldrig til at indeholde bacon eller mascarpone, der er lavet på et laboratorie - i hvert fald ikke hvis du får det serveret i retternes moderland, Italien.

Her har et stort flertal i parlamentet stemt en lov igennem, der forbyder alt salg, eksport og import af kød- og mælkeprodukter, som er kunstigt produceret.

Det skriver BBC og Politico.

- Italien bliver som det første land i verden sikret imod de sociale og økonomiske risici ved syntetisk mad, siger den italienske landbrugsminister, Francesco Lollobrigida.

Fabrikker, der bryder forbuddet, vil få en bøde på op til 150.000 euro - eller godt 1,2 millioner kroner.

Den italienske højrefløjsregering har, siden lovforslaget blev fremsat, argumenteret for, at et forbud skal beskytte Italiens kulinariske arv og fødevaresikkerhed.

Loven skal også "forsvare arbejde, miljø, kultur og indentitet - som er rodfæstet i madkvalitet", siger landbrugsministeren.

Han kalder kunstigt produceret mad for en "eksistentiel trussel mod traditionelt landbrug" og mener, at det i sidste ende vil gå ud over arbejdspladser i Italien.

Ingen kunstige bøffer i Europa

Loven er stemt igennem, selvom det slet ikke er akutuelt med laboriatoriegroede animalske produkter i Europa. EU har endnu ikke godkendt den slags produkter som menneskeføde.

Den kunstige mad er kun tilgængelig i Singapore og USA.

Og så sent som i september lød det fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at der endnu ikke var sendt nogen forespørgsler til myndigheden om godkendelse af sådanne fødevarer.

Udover at forbyde selve produkterne bliver det i Italien nu også ulovligt for selskaber at reklamere for plantebaserede kød-alternativer med navne som "plantebøf" eller "grøn salami".

Professor Mark Post holder her verdens første laboratorie-lavede bøf i London i 2013. (Arkivfoto). (Foto: © Pool)

Landbrugslobby i kødet på opposition

Lovforslaget har delt vandene i Italien.

Mens landmændene, hvis interesser bliver forsvaret af politikernes beslutning, jubler over den, er reaktionen en helt anden i oppositionen.

Her lyder det blandt andet fra partiet +Europa, at loven er et forsøg på at tækkes den italienske landbrugslobby ud fra en hypotetisk fremtid, som endnu ikke er aktuel.

Kritikerne mener også, at det er et potentielt tilbageslag for klimaet, idet kød- og mælkeprodukter uden dyr involveret vil begrænse udledningen af drivshusgasser og give forbrugere, der gerne vil spise kød, et alternativt produkt, der ikke koster dyreliv.

Og de holdninger har mødt vrede fra den italienske landbrugsorganisation Coldiretti. Formanden, Ettore Prandini, har ifølge BBC flere gange kaldt parlemantsmedlemmer fra oppositionspartiet +Europa for "kriminelle".

Under en demonstration uden for parlamentet, inden lovforslaget blev stemt igennem, skulle landbrugsorganisationen også have holdt skilte, der kalder oppositionen for "anti-videnskabelige" og "anti-italienske".