Italien lukker havnene for skib med 629 migranter

Landets nye indvandringskritiske indenrigsminister opfordrer Malta til at tage imod. Malta afviser.

SOS Mediterranees skib Aquarius ved et tidligere besøg i Italien. (Foto: Antonio Parrinello © Scanpix)

Et skib med 629 migranter og flygtninge, deriblandt 129 uledsagede mindreårige, får ikke lov til at lægge til i Italien.

Sådan lyder det fra landets nye indenrigsminister, leder af det højreorienterede og indvandringskritiske Lega Matteo Salvini, som opfordrer flygtningeskibet til at søge havn i Malta i stedet.

Det tidligere tyske kystvagtskib Aquarius er ejet af den humanitære organisation SOS Mediterranee, som på Twitter har meldt at det er på vej nordpå, efter at have samlet flygtninge op i seks forskellige redningsaktioner ud for Libyens kyst.

400 af migranterne og flygtningene er undsat af italienske flåde- og handelsfartøjer, og overført til skibet Aquarius, ifølge organisationen.

Vi lukker havnene

De mange migranter og flygtninge, som også tæller 11 børn samt syv gravide kvinder, skal ikke regne med at finde sikker havn i Italien, lyder det fra Matteo Salvini.

- Malta tager ikke imod nogen som helst. Frankrig sender folk tilbage ved grænsen. Spanien beskytter sin grænse med våben, skriver den nye indenrigsminister på Facebook.

- Fra i dag, vil Italien også begynde at sige nej til menneskelig traficking, nej til ulovlig indvandring. Mit mål er at sikre et fredeligt liv til disse unge mennesker i Afrika og for vores børn i Italien, skriver Matteo Salvini.

Beskeden, som blev lagt på internettet kort efter klokken 19, var allerede blevet "liket" af 85.000 mennesker og havde affødt 13.000 kommentarer klokken 21.

En anden besked, med et billede af partilederen stirrende ind i kameraet med korslagte arme, har hashtagget #chiudiamoiporti som sin eneste tekst - vi lukker havnene.

Malta: Ikke vores ansvar

Den nye italienske regerings beslutning, som er i tråd med Legas valgløfter, kommer efter at 600.000 migranter og flygtninge er ankommet til landet de seneste fem år.

EU-fællen Malta, som skibet passerer på vej mod Italien, afviser, at landet har noget at gøre med redningsaktionen.

- Malta er hverken den kompetente eller den koordinerende myndighed i denne sag. Malta vil overholde gældende love, lød det i en kort erklæring til aften, ifølge Reuters.

Ifølge SOS Mediterranee har organisation taget både den italienske afvisning, og landets henstilling til Malta om at tage imod skibets passagerer i stedet, til efterretning.

- Vores eneste mål er at landsætte de mennesker, vi reddede i går under svære forhold, i en sikker havn, skriver organisationen på Twitter.

500 flygtninge er druknet i år

Ifølge Reuters spiller de humanitære organisationer en mere og mere betydningsfuld rolle i redningsarbejdet i Middelhavet.

Matteo Salvini har tidligere beskyldt organisationerne for at agere "taxaservice" for bådflygtningene.

FN vurderer, at hidtil er omkring 500 mennesker døde i forsøget på at krydse Middelhavet i år. Sidste år druknede omkring 2.853 migranter og flygtninge.

SOS Mediterranee skrev tidligere i dag i et Twitteropslag, at en af redningsaktionerne var ved at gå galt i går nat, da en båd faldt fra hinanden, og 40 mennesker endte i vandet.

Facebook
Twitter