Italien sætter hårdt mod hårdt efter EU-nej til finanslov

Europa-Kommissionen vil ikke tillade italiensk ønske om at øge underskud.

Italiens indenrigsminister Matteo Salvini 'fortsætter med at smile' oven på Europa-Kommissionens afvisning af landets budget for 2019. (Daniel MIHAILESCU / AFP) (Foto: Daniel Mihailescu © Scanpix)

For første gang i euroens historie kræver Europa-Kommissionen nu, at et medlemsland ændrer sin finanslov.

- De angriber ikke en regering, men et folk. Dette er ting, som vil gøre italienerne endnu mere rasende, skriver den italienske indenrigsminister Matteo Salvini på Twitter.

Tommelfingeren nedad kommer efter den italienske regering har fremsendt en finanslov, hvor man vil nedsætte pensionsalderen og øge det statslige underskud i 2019.

- Dette er det første italienske budget, som EU ikke kan lide. Jeg er ikke overrasket. Det er det første italienske budget, som er skrevet i Rom, og ikke i Bruxelles, skriver vicepremierminister og leder af den EU-skeptiske Femstjerne-bevægelse, Luigi Di Maio, på Facebook.

Italien har i stedet fået besked på at nedbringe sin i forvejen høje statsgæld på over 130 procent af bruttonationalproduktet, frem for at overskride de fælles krav til medlemslandene i eurozonen.

Minister vil ikke give indrømmelser

I et brev til kommissionen har den italienske regering anerkendt, at man havde tænkt sig at overtræde reglerne, men at man ville stå ved sine planer, skriver MSNBC.

Og Europa-Kommissionen skal ikke gøre sig store forhåbninger om ændringer, hvis man skal tro udmeldingerne fra indenrigsminister Matteo Salvini fra det højreorienterede parti Lega:

- Det her ændrer ingenting, understreger han, og uddyber:

Den italienske regering har højst tre uger til at komme med et nyt udspil.

Af alle lande i eurozonen er det kun Grækenland i 2007, som har haft en højere gæld i forhold til sit bruttonationalprodukt.

Bryder et medlemsland budgetregler, kan det føre til sanktioner. Det er aldrig tidligere sket, at kommissionen har sanktioneret et land i eurozonen for et budget.