Italien: Vi venter stadig på en undskyldning fra Macron

Den franske præsident langede ud efter Italien, efter landet afviste en migrantbåd med 629 personer ombord.

De mange migranter ombord på skibet Aquarius er blevet reddet i Middelhavet ud for Libyens kyst. Båden har udløst en diplomatisk strid mellem nabolandene Italien og Frankrig. (Foto: handout © Scanpix)

- Vi venter på en undskyldning. Når vi har fået den, kan vi bevæge os ned af en ny vej. Der er stadig tid til at tage et skridt tilbage, undskylde og starte forfra.

Sådan lyder ordene i dag fra den italienske vicepremierminister, Luigi di Maio, i den verserende diplomatiske strid mellem Italien og Frankrig. Det skriver Reuters.

Striden begyndte, da Italien tidligere på ugen valgte at afvise et nødhjælpsskib med 629 migranter ombord. Migranterne var blevet reddet fra gummibåde og smuglerskibe på Middelhavet ud for Libyens kyst - blandt andet af den italienske kystvagt - men Italien nægtede altså at give båden adgang til de italienske havne.

Afvisningen fik Emmanuel Macron til at rette skarp kritik mod Italiens nye regering for sin politik på området. Ifølge den franske præsidents talsmand var afvisningen af båden et udtryk for "kynisme og uansvarlighed".

Til trods for uenighederne holder den italienske premierminister, Giuseppe Conte, fast i det møde med Emmanuel Macron, som er planlagt til at finde sted fredag. Det bekræfter hans kontor overfor AFP ifølge Ritzau.

Samme melding lyder fra den franske præsidents kontor, skriver nyhedsbureauet AP. I udtalelsen lyder det derudover, at ingen af Macrons kommentarer havde "til hensigt at fornærme Italien og det italienske folk".

Skibet Aquarius blev afvist i Italien og sendt til Malta søndag aften. Mandag meddelte Spanien, at de ville tage imod skibet i Valencia. Rejsen fra Malta til den spanske by er 1.300 kilometer lang og tager tre dage. Skibet forventes at ankomme lørdag.

"Dobbeltmoralsk"

Italien er et af de lande, der har taget imod flest flygtninge og migranter, siden flygtningekrisen for alvor tog fart i 2015. I de seneste fire år har landet ifølge BBC taget imod 640.000 primært afrikanske migranter.

Udmeldingen fra den franske præsident fik Italiens nye premierminister til at kalde Frankrig for "dobbeltmoralsk". Afvisningen sker også som led i at få flere europæiske lande til at tage en del af ansvaret for de migranter, der ankommer til Europa via Italiens kyster.

Umiddelbart efter at Italien havde afvist skibet med den mange hundrede migranter ombord, tilbød Spanien at tage imod den.

Det tager tre dage at sejle fra Malta, hvor båden var strandet, til Valencia i Spanien.

Facebook
Twitter