Italien vil ikke længere være hele EU's asylkontor

Den nye italienske regering foreslår et opgør med Dublin-forordningen.

Italiens regeringsleder, Giuseppe Conte, i Bruxelles i dag. (Foto: ERIC VIDAL © Scanpix)

Italiens regeringsleder, Giuseppe Conte, har en stribe konkrete forslag og krav med i tasken til et mini-topmøde om migranter i dag i Bruxelles.

Den italienske regering vil have alle EU-lande til modtage hver deres andel af de økonomiske migranter, som søger mod EU, skriver nyhedsbureauet Reuters, som har set Italiens forslag.

Hvis et medlemsland ikke accepterer at modtage migranter, bør det få økonomiske konsekvenser i form af mindre støtte fra EU, mener Italien.

Dagens møde i Bruxelles er kommet i stand, efter Angela Merkels bayerske søsterparti CSU har truet med trodse den tyske kansler og lukke den tyske grænse for asylansøgere, som allerede er registreret i et andet EU-land.

Merkel fik dog forhandlet sig til et kompromis, der gav hende en frist til udgangen af juni for at finde europæiske løsninger på problemer med flygtninge og migranter.

Kansleren har i dag sagt, at der kommer nogen samlet løsning indenfor fristen, men Italiens indvandringskritiske regering har altså et forslag klar.

Det lægger op til et opgør med den såkaldte Dublin-forordning, der foreskriver, at en asylansøgers sag skal behandles af det land, hvor kommer ind i EU.

"Den, der kommer til Italien, kommer til Europa," står der i forslaget, som også gør klart, at italienerne vil gøre redningsaktioner i Middelhavet til et fælles anliggende i EU.

Samtidig skal der oprettes modtagecentre for asylansøgere i andre EU-lande end Italien, Grækenland og Spanien, som er de lande, hvor næsten alle migranter kommer ind i EU.

Facebook
Twitter