Italiens Federica Mogherini er EU's nye udenrigschef

Italiens Federica Mogherini er udnævnt som EU's nye udenrigschef og afløser britiske Catherine Ashton.

Til venstre den italienske udenrigsminister Federica Mogherini, der nu overtager jobbet som EU's udenrigschef fra Catherine Ashton. (Foto: © Giuseppe Aresu, Scanpix)

Italiens udenrigsminister, Federica Mogherini, skal til Bruxelles og arbejde.

Det står nu klart, at den 41-årige kvinde skifter sit job ud i støvlelandet med posten som EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik også kaldet EU's udenrigschef.

Det oplyser EU's afgående rådspræsident, Herman van Rompuy, på Twitter.

Mogherini afløser britiske Catherine Ashton, som har været udenrigschef siden 2009.

Herman van Rompuy skriver også på det sociale medie, at Polens premierminister, Donald Tusk, bliver hans afløser.

Var favorit på forhånd

Den 41-årige Mogherini var før lørdagens topmøde i Bruxelles udnævnt til storfavorit som ny udenrigschef.

Så sent som lørdag eftermiddag meddelte den franske præsident François Hollande, at de europæiske socialister bakkede op om hende til posten.

Og hun ankom ifølge DR Nyheders EU-korrespondent Niels Kvale allerede lørdag eftermiddag til Bruxelles sammen med Catherine Ashton, hvor Mogherini havde et kort møde med formand for Europa-Kommissionen Jean Claude Juncker.

Skal være EU's ansigt udadtil

Som udenrigschef i EU skal Mogherini være unionens ansigt udadtil. Udenrigschefen skal nemlig repræsentere EU i internationale forummer som for eksempel FN og koordinere blandt andet udviklingsstøtte og humanitær bistand.

DR Nyheders Niels Kvale fortæller, at Mogherini har haft en kometkarriere i hjemlandet, hvilket også har gjort, at kritikerne i EU-landene har tvivlet på, om hun var kompetent nok til posten som udenrigschef.

Hun har kun været udenrigsminister siden februar.

- Det var en overraskelse, da Italiens premierminister, Matteo Renzi, valgte den unge og ukendte Mogherini. Hun har været kritiseret for ikke at være rutineret nok til EU-jobbet, ikke at have de rigtige kontakter og være for venlig over for russerne, forklarede Kvale forud for Mogherinis udnævnelse.

Mere kritisk over for Rusland

En af Mogherinis første rejser som udenrigsminister gik eksempelvis til Rusland, og hun har inviteret præsident Putin til topmøde i Milano, hvilket ikke har passet EU-ledere, som forsøger at løse den igangværende konflikt mellem EU/Ukraine og Rusland.

Men Italien er i løbet af sommeren blevet mere villig til at indføre skrappe sanktioner over for Rusland, der ellers er en af landets tætteste handelspartnere. Og så har Matteo Renzi lobbyet hårdt for, at posten skulle tilfalde Mogherini og Italien.