Italiens mest eftersøgte mafiaboss er blevet anholdt

Lederen af den sicilianske mafia Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, har været på flugt i 30 år.

Mafialeder Matteo Messina Denaro umiddelbart efter, han i morges blev anholdt i Palermo af en specialstyrke. (Foto: © CARABINIERI, Ritzau Scanpix)

Han er efterlyst for drab, alvorlig legemsbeskadigelse og for at deltage i en kriminel organisation.

Han er en af Italiens mest berygtede mafiabosser og har været på flugt i 30 år.

Men nu lederen af den sicilianske mafia Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, blevet anholdt i Palermo på Sicilien, oplyser det italienske nyhedsbureau ANSA ifølge Reuters.

Messina Denaro, der gik under øgenavnet 'Diabolsk', blev tilbageholdt på en privatklink i Palermo, hvor han fik en terapeutisk behandling, oplyser chefen for den særlige enhed under det italienske Carabinieri, der anholdt mafialederen.

Billedet her er generet af det italienske politi. Politiet har brugt et gammelt billede af Matteo Messina Denaro (th) fra 2011 for at forsøge at illustrere, hvordan han ser ud i dag. Messina Denaro har været på flugt siden 1993. (Foto: © ho, Scanpix Denmark)

60-årige Messina Denaro er blevet dømt in absentia - altså uden at han selv var til stede - til en livstidsdom for sin rolle i to mord i 1992 på dommerne Paolo Borsellino og Giovanni Falcone.

Giovanni Falcone var et forbillede for Italien i kampen mod mafiaen. Han, hans hustru og hans tre livvagter blev dræbt på Sicilien i deres bil ved en voldsom bombeeksplosion.

Bomben blev detoneret af Giovanni Brusca, der også var medlem af den sicilianske mafia.

Mafiabossen risikerer også en livstidsdom for sin rolle i bombeangreb i Firenze, Rom og Milano, som dræbte 10 mennesker året efter.

Men anklagerne slutter slet ikke der.

Messina Denaro, der kommer fra den lille by Castelvetrano, anklages også for at være ansvarlig for adskillige andre mord i 1990'erne.

I 1993 hjalp han med at organisere kidnapningen af en 12-årig dreng, Giuseppe Di Matteo, i et forsøg på at afholde hans far fra at afgive vidneforklaring mod mafiaen, siger anklagere ifølge Reuters.

Drengen blev holdt i fangenskab i to år, før han blev kvalt og hans krop opløst i syre.

  • Politiet har længe forsøgt at finde mafiabossen. Her er endnu et computergeneret billede af den nu anholdte mafialeder. (Foto: © ho, Scanpix Denmark)
  • Her er Messina Denaro kort efter han blev anholdt. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Han blev anholdt på Sicilien i hovedbyen Palermo, som i øjeblikket danner ramme for HBO-serien 'White Lotus'. (Foto: © CARABINIERI, Ritzau Scanpix)
1 / 3

I 2015 opdagede politiet, at Denaro kommunikerede med sine nærmeste sammensvorne via det såkaldte pizzini-system med små foldede papirbeskeder, der blev gemt under en sten på en gård på Sicilien.

Han skal engang ifølge nyhedsbureauet AFP have pralet med, at han ville være i stand til at fylde en hel kirkegård med de folk, som han har myrdet.

I 2021 var hollandsk politi dog sikre på, de havde fundet ham.

Tungt bevæbnede betjente stormede en restaurant i byen Haag og anholdt en mand, de troede var den berygtede mafiabos.

Det viste sig dog at være en 54-årig brite, som var i Holland for at se Formel 1.

Premierminister Giorgia Meloni kalder dagens anholdelse af Denaro for "en stor sejr" for den italienske stat i kampen mod den organiserede kriminalitet.