Italiens premierminister: 'Der er et problem med hykleri i Europa'

Angrebene var hårde, men Giuseppe Conte forsvarede sin regering i dag i Strasbourg.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, fremlagde i dag sin vision for EU's fremtid i Strasbourg. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

- Jeg er ked af at opleve, hvor elendigt det står til med italiensk politik.

Den belgiske europaparlamentariker Guy Verhofstadt pakkede ikke sit budskab ind, da han her til aften stod ansigt til ansigt med Italiens premierminister, Giuseppe Conte, i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

- Dette smukke land er gået fra at være en overbevist forsvarer af EU til at være et land, der blot hægter sig på halen af Europa, fortsatte Guy Verhofstadt, der er formand for parlamentets liberale Alde-gruppe, hvor både Venstre og De Radikale er medlemmer.

Og han var bestemt ikke den eneste, der gik i rette med den italienske premierminister, som har siddet på posten siden juni sidste år.

Manfred Weber, der er formand for den konservative EPP-gruppe, langede ud efter Italiens dårlige økonomi og lave vækst.

- Det er ikke kun et problem for jer, men for hele unionen, understregede han.

Og tyske Udo Bullmann, der er formand for parlamentets socialdemokratiske S&D-gruppe, rystede uforstående på hovedet over striden mellem Italien og Frankrig, der er eskaleret i den seneste tid.

- Hvad er det for noget, og hvad er formålet med det? Der er ingen, der vinder noget som helst ved det. Det er virkelig et lose-lose-spil for jer og hele Europa.

Den liberale belgier Guy Verhofstadt var i den grad kritisk over for den italienske regering. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

EU mangler solidaritet

Italiens premierminister var egentlig i byen for at komme med sit syn på EU's fremtid.

Ifølge Giuseppe Conte har unionen mistet kontakten til befolkningerne rundt om i Europa, og derfor er der behov for ”at genstarte det europæiske projekt”, hvis det skal overleve på sigt.

- Vi skal sikre mere solidaritet og samhørighed, lød det fra talerstolen.

Men den efterfølgende diskussion kom i høj grad til at handle om den generelle situation i Italien efter sidste års parlamentsvalg.

Her vandt de protestpartierne Lega og Femstjernebevægelsen en storsejr, mens de gamle, traditionelle partier fik sig en syngende vælgerlussing.

De to partier ligger dog langt fra hinanden på den politiske skala.

Derfor valgte de at give premierministerposten til den hidtil ukendte og politisk uafhængige Giuseppe Conte, da de efterfølgende gik i regering sammen.

Selvom det er Giuseppe Conte (i midten), der er Italiens premierminister, er det de italienske vicepremierministre, Luigi Di Maio (tv) og Matteo Salvini (th), der tegner den politiske linje for landet. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)

Lederne af Lega og Femstjernebevægelsen – Matteo Salvini og Luigi Di Maio – blev i stedet vicepremierministre, og det er i høj grad dem, der på hver sin vis tegner Italien rent politisk.

Matteo Salvini har især gjort sig bemærket med sin stærkt indvandringskritiske og EU-skeptiske kurs, mens Luigi Di Maio i den seneste tid har vakt opsigt med sin hårde kritik af den franske præsident, Emmanuel Macron.

Derfor var kritikken fra europaparlamentarikerne da også i høj grad rettet mod de to partiledere og ikke Giuseppe Conte.

To partiledere, som ifølge den liberale Guy Verhoftstadt står i spidsen for en både "antieuropæisk og hadefuld" regering.

- Conte, hvor længe vil De være marionetfigur for Salvini og Di Maio?

Europa er hyklerisk

Men Giuseppe Conte afviste, at han blot er en marionetfigur for de to vicepremierministre.

- Jeg er meget tilfreds med at kunne repræsentere mit folk, sagde han efterfølgende og forsvarede regeringens kurs – herunder den hård kurs over for migranter og flygtninge.

Han mener, at italienerne i årevis reddede Europas ære ved at tage imod tusindvis af migranter og flygtninge, der kom med båd.

- Og nogle troede, at vi bare ville blive ved med at redde Europas ære i fremtiden. Sådan går det bare ikke. Et hvert land når et mæthedspunkt, sagde han efterfølgende og kritiserede resten af EU-landene for ikke at gøre nok for at bekæmpe migrationen.

- Der er et problem med hykleri i Europa, sagde han.

Giuseppe Conte mener, at EU-landene opfører sig "hyklerisk" i migrantdebatten. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Han opfordrede samtidig til at bryde med den vanetænkning, han mener Europa har, når det kommer til at styre nationale budgetter og det offentlige forbrug.

Sidste år afviste EU-Kommissionen den italienske finanslov, da den lagde op til et større budgetunderskud end tilladt. Trods protester valgte den italienske regering at ændre det.

- Vi vil have styr på økonomien, men vi ønsker os en bedre fremtid for folket, lød det fra Giuseppe Conte, der dog også blev mødt med ros.

Blandt andet fra den højreorienterede gruppe ENF, hvor Legas medlemmer sidder med.

- Vi er stolte af det, I gør. De bøjer ikke hovedet, og De tør at sige nej til løgnhalsene i Bruxelles. De siger også nej til den lille Napoleon, Macron, og De forsvarer de italienske folks interesser. I har bevist, at ændringer er mulige, lød det fra Mara Bizzotto, der selv er medlem af Lega.