Italiens premierminister går af efter valgnederlag

Et flertal af italienerne sagde nej til at ændre forfatningen, og det får premierminister Matteo Renzi til at træde tilbage.

Premierminister Matteo Renzi træder tilbage, efter at et flertal af italienerne har stemt nej til en forfatningsreform, som han havde bundet sin politiske fremtid op på. Her ses han annoncere sin afgang med sin hustru i baggrunden. (Foto: © GREGOR FISCHER, Scanpix)

De italienske vælgere har sagt nej til en forfatningsreform, og det har fået premierminister Matteo Renzi til at træde tilbage.

Det officielle valgresultat foreligger endnu ikke, det ventes først senere på natten.

Ifølge Matteo Renzi er afstemningsresultatet dog klart, nej-siden har vundet meget klart, og den må nu fremlægge klare forslag.

Han siger desuden i en direkte tv-tale, at han tager det fulde ansvar for valgnederlaget, og at han forlader sin post.

Ifølge den første prognose, der er lavet for tv-stationen RAI, har mellem 57 og 61 procent af vælgerne stemt nej ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere på aftenen lød rapporterne om valgdeltagelsen, at usædvanligt mange vælgere havde stemt.

Det franske nyhedsbureau AFP skrev, at 57,24 procent af vælgerne ifølge indenrigsministeriet havde stemt klokken 19 dansk tid, og det er mange efter italienske forhold.

Flest har stemt i det mere velhavende nordlige Italien, mens færre havde stemt i det mere økonomisk pressede sydlige Italien.

Italienerne skulle stemme om forfatningsreformer, der blandt andet skal reducere parlamentets overhus' indflydelse og dermed gøre det parlamentariske arbejde lettere.

/DR Nyheder/

  • De italienske vælgere har ifølge valgstedsmålinger efter søndagens folkeafstemning sagt nej til en forfatningsreform. Derfor har premierminister Matteo Renzi meddelt sin afgang.

  • Matteo Renzi er født i Firenze 11. januar 1975.

  • Han voksede op i Firenze og læste jura på universitetet i byen.

  • Han begyndte i politik i 2001, da han kom med i organisationsarbejdet for partiet La Margherita, et venstreorienteret kristent parti.

  • Han blev valgt ind i byrådet i Firenze på en centrumvenstreliste i 2004.

  • I 2009 vandt han borgmestervalget i Firenze.

  • I 2013 blev han valgt som formand for det store centrumvenstreparti PD.

  • Året efter overtog han premierministerposten, da partifællen Enrico Letta trådte tilbage.

  • Med sine blot 39 år blev Matteo Renzi Italiens yngste regeringsleder nogensinde.Kilder: AFP, Reuters og BBC