Italiens 'Super Mario' står overfor 3 benhårde udfordringer - og forventningerne er tårnhøje

Forventningerne er høje til den 73-årige Mario Draghi, som nu skal forsøge at danne regering.

Mario Draghi eller Super Mario, som han også bliver kaldt i Italien, skal forsøge at samle Italiens nye regering. (Foto: Alessandra Tarantino © Scanpix)

Giv aldrig op.

Sådan lød beskeden, da Mario Draghi for knapt halvandet år siden overlod posten som chef for den Europæiske Centralbank til Christine Lagarde.

Direkte adspurgt om han var klar til at træde ind i politik, var svaret, at det vidste han ikke. Det gør han nu.

For den 73-årige økonom er i dag blevet udpeget af præsident Mattarella som manden, der skal føre italierne gennem den økonomiske og politiske krise, landet står i, efter forhenværende premierminister, Giuseppe Conte, trådte af knap tre uger siden.

- Draghi er i Italien blevet tilskrevet æren af at have reddet eurozonen nærmest ene mand og sagde de berømte ord: Hvad det end kræver. Den indstilling håber italienerne, han fører videre, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

Men midt i en pandemi, med en økonomi, der halter gevaldigt og en regering, der gennem længere perioder kun har hængt sammen med lodder og trisser er det nogle store udfordringer, problemknuser Draghi står overfor.

Og forventningerne er tårnhøje. Måske så høje, at det bliver svært ikke at skuffe, mener korrespondenten.

- Hvis der er nogen, som kan, er det det Draghi, mener italienerne. Han har en enorm høj status.

Her er tre af de vigtigste udfordringer, der venter den tidligere centralbankdirektør.

1

Corona

Italien er et af de lande i Europa, hvor flest er døde med covid-19. (Foto: FLAVIO LO SCALZO)

Italien er et af de lande, som er allerhårdest ramt af coronapandemien, hvis man kigger på antallet af døde. Tæt på 90.000 italienere har indtil videre mistet livet, og flere end 2,5 millioner er smittet.

Flere hundrede dør hver dag, og som truslen fra nye varianter af virus presser på, er der ikke noget, som tyder på, at kurven er nedadgående.

Samtidig er italiernene ved at være godt trætte af de utallige dekreter om restriktioner, nedlukninger og den manglende vaccineindsats, og det har fået flere på gaden for at protestere.

Italiens vaccineudrulning er gået langsomt, her et vaccinationscenter i Napoli. (Foto: CIRO FUSCO)

- Man har levet så længe med forvirrende zoneinddelinger, dekreter på samlebånd, og man har i måneder skullet vænne sig til både skiftende og svært forståelige regler, der har dikteret, om man måtte tage over kommunegrænsen eller i sommerhus. Samtidig har vaccinationerne fået en noget humpende start, siger Anna Gaarslev.

2

Økonomien

Mario Draghi var i spidsen for den Europæiske Centralbank frem til 2019. (Foto: Ralph Orlowski)

Hvor forventningerne til gengæld er tårnhøje til Mario Draghis evner er naturligvis opgaven med at redde landets økonomi, der sidste år skrumpede med knap ni procent.

Lykkedes det ham at samle en regering, bliver en af de allerførste opgaver at få præsenteret en økonomisk reform, som forsikrer EU om, at italiernerne efter utallige lockdowns og en stigende gæld kan være økonomisk ansvarlige, og som giver adgang til coronahjælpepakken på omkring 200 milliarder euro.

- Det, der i virkeligheden bekymrer nok de allerfleste italienere, er spørgsmålet: Hvad skal der blive af os? Hvordan kommer vi videre? Og her er der enorm stor tillid til, at Draghi er manden med den økonomiske indsigt, viljen og ikke mindst evnen til at handle, siger Anna Gaarslev.

Og betydningen af ganske hurtigt at få styr på den italienske økonomi kan næsten ikke overdrives, eftersom det var det, der kostede det seneste regeringssamarbejde.

At Mario Draghi nyder stor tillid befolkningen er en ting, noget andet er, at han også i europæisk sammenhæng har troværdighed i kraft af sin fortid som mangeårig chef for den Europæiske Centralbank, lyder vurderingen fra Europa-korrespondenten.

- Der er grundlæggende en forventning om, at med Draghi ved roret stiger sandsynligheden for, at pengene vil blive bedre forvaltet. Italiensk forvaltning kan være både langsom og uigennemsigtig og til tider direkte kriminel, siger hun og fortsætter:

- Derfor er der brug for en troværdig og stabil person i spidsen for det største økonomiske genopretningsprojekt nogensinde. Det skal stå klart, hvem der skal bestemme, hvem der skal have pengene, og hvem der skal kontrollere, at det faktisk sker.

Og det kan næsten ikke gå hurtigt nok med at få udformet en plan.

For allerede den 31. marts udløber de nuværende økonomiske hjælpepakker, der blandt andet har givet virksomheder henstand i forhold til indbetaling af forskellige afgifter, givet dem lønfritagelse og lignende.

- Regnskabets time nærmer sig. 1. april står i italienernes bevidsthed som en slags økonomisk afgrund, hvor man lader falde, hvad ikke kan stå, siger Anna Gaarslev.

- For mange italienere er det en meget tiltalende tanke, at det bliver Mario Draghi, som muligvis kommer til at stå i spidsen – både når den gælder om at tackle de nærtstående økonomiske udfordringer og strategien for den økomiske genopretning på længere sigt.

3

Politisk ro

Forhenværende premierminister, Giuseppe Conte, gik af, da han ikke var i stand til at skaffe et flertal i Senatet. (Foto: - © AFP or licensors)

Italien har været i et politisk kaos, siden det lille parti Italia Viva, ledet af tidligere premierminister, Matteo Renzi, trak sig for nogle uger siden.

Årsagen var utilfredshed med håndtering af pandemien, og Giuseppe Conte var ikke længere i stand til sikre sig flertallet i Senatet.

Efter valget i foråret 2018 tog det adskillige måneder at få dannet en regering, og siden har der været et par stykker under ledelse af Conte, der senest for halvandet år siden måtte rykke rundt på grund af stridigheder mellem koalitionspartierne.

Draghis store udfordring i regeringspuslespillet bliver at sikre sig majoriteten i et temmelig splittet parlament.

Præsident Sergio Mattarella har appelleret til at søge sammen på tværs af de politiske skel - og givet en advarsel om udsigten til endnu et valg, hvis enderne ikke kan mødes.

- Det er det traditionelle politiske system, der har spillet fallit. De folkevalgte kunne ikke finde ud af det, så kom regeringskrisen, og så fejlede samtlige forsøg på at samle stumperne, siger Anna Gaarslev og fortsætter:

- Du kan ikke sætte en finger på Draghis kompetencer. Så man vil være en dårlig politiker, hvis ikke, man viser, at man i det mindste er villig til at indgå i en konstruktiv forhandling med ham.

Som premierminister har Mario Draghi behov for støtte fra Femstjernebevægelsen eller det nationalistiske Lega.

Lega-leder, Matteo Salvini, har vist sin støtte til en regering ledet af Mario Draghi. (Foto: Filippo MONTEFORTE © Scanpix)

Dele af Femstjernebevægelsen er skeptisk overfor en teknokrat-regering, men vil dog alt i verden gerne undgå et valg, eftersom meningsmålingerne i øjeblikket viser, at partiet står til en heftig tilbagegang.

Leder af det højrenationalistiske parti Lega, Matteo Salvini har derimod signaleret, at han er åben for en regering ledet af Draghi på kort sigt.

- Kunststykket vil dog være det, som mange håber på, en national samlingsregering, hvis levetid ikke behøver at være lang, men hvor de partipolitiske skel lægges til side. Men det kræver at alle skal give sig – meget mere end de er vant til, siger DR's Europa-korrespondent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk