Italiensk politi og FBI slår til mod mafia-familier: 19 personer anholdt

Koordineret operation afslører tætte forbindelser mellem USA og den sicilianske mafia.

Thomas Gambino er ifølge det amerikanske forbundspoliti et højtstående medlem af Gambino-familien, der har base i New York. I dag blev han anholdt i Palermo. (Foto: ALESSANDRO FUCARINI © Scanpix)

Politiet har døbt det 'Den nye forbindelse'.

For selvom der ved første øjekast kan synes langt mellem Sicilien og byen New York i USA, er der ifølge italiensk politi og det amerikanske forbundspoliti ganske tætte forbindelser mellem den ret velorganiserede kriminalitet, der finder sted begge steder.

I dag er 19 personer så blevet anholdt som led i operation 'Den nye forbindelse', som har stillet skarpt på den berygtede sicilianske kriminelle organisation Cosa Nostra.

Mere end 200 betjente alt i alt deltog i dagens razzia, hvori 18 af personerne blev anholdt på Sicilien, mens en enkelt blev anholdt i USA, hvor forbundspolitiet gennemførte razziaer i både New Jersey, Staten Island og Philadelphia.

Alt sammen som led i efterforskningen af Inzerillo-familien, der holder til i den sicilianske by Palermo, og dennes forbindelser til den New York-baserede Gambino-familie.

Borgmester i Torretta, Salvatore Gambino, var blandt de anholdte i dagens operation, som fandt sted både i USA og på Sicilien. (Foto: ALESSANDRO FUCARINI © Scanpix)

Blandt de anholdte er Thomas Gambino, der af FBI bliver betragtet som et højtstående medlem i Gambino-organisationen, Francesco og Tommaso Inzerillo, der er henholdsvis bror og fætter til Totuccio Inzerillo, en mafiaboss der blev dræbt af Riina-familien i den mafiakrig, som udspillede sig i 80’erne.

Også Salvatore Gambino, der er borgmester i Torretta, en mindre by udenfor Palermo, er anholdt, angiveligt fordi han ifølge efterforskerne står til rådighed for mafia-klanen, skriver avisen Il Messaggero.

Forsøg på at genopbygge territorium

Ifølge politiet har Inzerillo-familien forsøgt at genetablere sig, efter lederen af en rivaliserende familie, Salvatore "Toto" Riina, døde under sit fængselsophold i 2017.

Efter den berygtede mafia-boss Toto Riina døde i 2017 har en rivaliserende familie ifølge italiensk politiet forsøgt at genvinde kontrol over områder ved Palermo. (Foto: ho © Scanpix)

Riina indledte i 80'erne en krig mod Inzerillo-familien og tvang den ud af Palermo-forstaden Passo di Rigano, hvorefter flere af familiens medlemmer flygtede til USA.

Inzerillo-familien vendte langsomt tilbage til Sicilien ved årtusindskiftet, og ifølge italiensk politi har familien med Riinas død set muligheden for med assistance fra New York igen at få kontrol over sit sit gamle territorium.

- Dem, som Riina ønskede døde, var i færd med at skabe et særligt forhold mellem Palermo og New York, siger den italienske anklager Roberto Tartaglia ifølge The Local.

Noget, historieprofessor Salvatore Lupo ved Palermo Universitet anser for ganske sandsynligt.

- Riina gjorde det klart, at hvis de nogensinde kom tilbage, ville hans mænd slå dem ihjel. Vi har haft nogle spændinger de seneste år, eftersom der stadig er mafia-medlemmer i Palermo, der er loyale mod Corleonesi (klanen, der var under ledelse af Riina, red.) og ikke vil have, at Inzerillo-familien kom tilbage, siger han ifølge The Guardian og fortsætter:

- Derfor er det godt, at politiet har anholdt dem, før de begyndte at slå folk ihjel. Vi vil ikke længere have lig her i Palermo.

Taberne

De anholdte, som politiet har kaldt 'de undslupne', bliver tiltalt for en række forskellige forhold, blandt andet medlemsskab af mafiaen, grov pengeafpresning, svindel og 'unfair konkurrence'.

- De var taberne, der flygtede, så de ikke ville blive dræbt under Riina. Og de er fortsat taberne, siger politichef i Palermo, Renato Cortese, ifølge The Local.

Facebook
Twitter