Italiensk politiker bankede sin sko i bordet efter afvist budget: ’Italien fortjener respekt’

EU's økonomikommissær fordømmer episoden og betegner det som et skridt mod fascisme.

Symbolikken var ikke til at tage fejl af, da den italienske europaparlamentariker Angelo Ciocca i går eftermiddags ville vise sin utilfredshed med Europa-Kommissionen.

EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici, havde kort forinden meddelt under et pressemøde, at Italiens nye finanslov ikke lever op til reglerne for eurozonen, og at Kommissionen derfor ikke kan godkende den, som den ser ud nu.

Men det var Angelo Cioccca, som kommer fra det stærkt EU-kritiske regeringsparti Lega, bestemt ikke enig i.

Han vandrede efterfølgende op til det bord, hvor Pierre Moscovici netop havde siddet, og placerede sin ene sorte sko midt på kommissærens talepapirer.

Herefter gned han sålen på papiret, indtil han kort tid efter blev stoppet.

- I Strasbourg (hvor Europa-Parlamentet holder sine plenarmøder, red.) har jeg – med en sål, der er 'Made in Italy' – trampet på det bjerg af løgne, som Moscovici har skrevet om vores land, skrev Angelo Cioccca efterfølgende på Twitter.

- Italien fortjener respekt, og disse Euro-imbecile bliver nødt til at forstå det. Vi vil ikke længere gå rundt med bøjede hoveder, understregede politikeren, som også delte en videooptagelse af happeningen.

'Vores demokrati er en skrøbelig skat'

Tweetet er efterfølgende blevet delt mere end 1.300 gange, og det har fået en del opmærksomhed i især de italienske og de franske medier.

Kommissæren er nemlig Frankrigs forhenværende økonomiminister, og han har her til morgen fordømt det.

- Episoden med ”den italienske sko” er grotesk. Til at begynde med smiler vi af det og banaliserer det, fordi det er latterligt. Så vænner vi os til denne diskrete symbolske vold, og en dag vågner vi og har fået fascisme, skriver han på Twitter.

- Vi skal være på mærkerne. Vores demokrati er en skrøbelig skat, understreger kommissæren, som har givet den italienske regering tre uger til at præsentere en ny finanslov for 2019.

Hvis ikke det sker, kan landet blive ramt med sanktioner. Det vil i givet fald være første gang i euroens historie, at det kommer til at ske.