Italiensk regeringskrise: Salvini kræver nyvalg

Samarbejdet i den italienske regering er brudt sammen, siger indenrigsminister Matteo Salvini.

Den italienske indenrigs- og vicepremierminister, Matteo Salvini, opfordrer til nyvalg. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)

Det er nytteløst at holde fast i en regering, der ikke samarbejder.

Sådan lyder det fra den italienske indenrigs- og vicepremierminister, Matteo Salvini.

Meldingen fra den kontroversielle leder af det højrenationale Lega-parti kommer, efter regeringspartneren Femstjernebevægelsen onsdag forsøgte at blokere for et milliarddyrt togprojekt.

- Lad os tage direkte til parlamentet for at sige, at der ikke længere er flertal, lød det i går fra Salvini, der opfordrer til at lade et nyvalg løse problemerne.

Uenigheden mellem regeringspartierne Lega og Femstjernebevægelsen er seneste skud på stammen i en længere fortælling om intern splittelse i den italienske koalitionsregering.

Så sent som i juni sagde den italienske premierminister, Giuseppe Conte, at han var klar til at gå af, hvis ikke de to regeringspartier tager ansvar og får samarbejdet til at fungere.

Opfordringen fra Salvini kommer samtidig i en tid, hvor hans parti har kraftig medvind.

Salvini bliver nødt til at retfærdiggøre sit ønske om et nyvalg over for parlamentet, lyder det fra Conte.

- Krisen, som Salvini har udløst, er den mest gennemskuelige i republikkens historie, siger han ifølge Reuters.

Forsøgte at blokere for togforbindelse

Protestpartiet Femstjernebevægelsen forsøgte i onsdags at afspore planerne om et megaprojekt, der skal skabe en ny toglinje mellem Italien og Frankrig.

Projektet, der blandt andet indebærer at grave en 58 kilometer lang tunnel gennem alperne for at forbinde italienske Torino med franske Lyon, har været undervejs i 20 år, skriver BBC.

Men byggeriet, der skulle have kostet omkring 65 milliarder kroner, står til at løbe op i over 150 milliarder kroner, lyder det fra Femstjernebevægelsen, der vil have projektet stoppet, skriver BBC.

Deres fejlslagne forsøg på at blokere for projektet viser, at de ikke er i stand til at lede, lyder det fra Salvini.

  • Matteo Salvini kunne onsdag fejre, at der fortsat er flertal for togforbindelsen mellem Torino og Lyon. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)
  • Det lykkedes ikke Luigi Di Maio at blokere for projektet, som Femstjernebevægelsen siger er for dyrt og dårligt for miljøet. (Foto: Angelo Carconi © Scanpix)
1 / 2

Det italienske valg sidste sommer endte med en skrøbelig koalitionsregering, hvor både Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi di Maio blev vicepremierministre.

Posten som premierminister gik til den relativt ukendte advokat og juraprofessor Giuseppe Conte, som ikke tilhører nogen af partierne.

Salvini står stærkt

The Guardian peger på, at regeringen længe har stået på usikker grund med spekulationer om, at Salvini vil orkestrere et regeringskollaps, efter hans parti er gået frem i styrke.

Ved valget sidste sommer fik Di Maios Femstjernebevægelse dobbelt så mange stemmer som Salvinis parti, men meningsmålinger peger på, at rollerne er byttet om. Salvinis parti står til hele 39 procent af stemmerne, mens opbakningen til Femstjernebevægelsen ser ud til at være halveret, beretter den britiske avis.

Ifølge Di Maio frygter han ikke et nyvalg.

- Vi er klar. Vi går ikke det mindste op i regeringsposter, og det har vi aldrig gjort, siger han ifølge BBC.

Det italienske parlament er officielt sendt på sommerferie, men kan blive kaldt tilbage i næste uge, påpeger The Guardian.

Avisen påpeger, at regeringen først kollapser, hvis den fældes af et mistillidsvotum, eller hvis Conte trækker sig. Herefter er det op til landets præsident, Sergio Mattarella, om han vil opløse regeringen.

Gør han det, kan han vælge at udskrive nyvalg eller indsætte en regering af teknokrater, der overtager regeringen frem til næste forår.