Ivanka Trump får massiv kritik for at bringe sig selv i centrum

Den amerikanske præsidents datter tiltrak sig stor opmærksomhed under G20-topmødet i Japan og det efterfølgende møde i Sydkorea.

Ivanka Trump i første parket omringet af verdensledere på G20-topmødet i Osaka. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Air Force One var knap landet på sydkoreansk jord, før præsident Trumps ældste datter, Ivanka Trump, blev ført frem i rampelyset af sin far. Igen.

- Ved I, hvem jeg mere har med?, spurgte Donald Trump et hujende publikum af amerikanske soldater.

- Har I nogensinde hørt om Ivanka?, fortsatte den amerikanske præsident til endnu større begejstring for de fremmødte.

Han inviterede herefter sin datter samt den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, op på scenen med bemærkningen om, at her kommer ”skønheden og udyret”, og ”hun (Ivanka Trump, red.) kommer til at stjæle opmærksomheden”.

Svækket international anseelse

Og det var en opmærksomhed, som Ivanka Trump også stjal allerede inden besøget i Sydkorea.

Dagene før havde Ivanka Trump nemlig deltaget i G20-topmødet i den japanske by Osaka, hvor hun konstant stod ved sin fars side. Hun optrådte også på billeder sammen med flere stats- og regeringsledere fra verdens 20 største økonomier.

  • Den amerikanske præsident, Donald Trump (højre), giver den japanske premierminister, Shinzo Abe (venstre), hånden mens Ivanka Trump ser på. (Foto: Stefan Rousseau / POOL © Scanpix)
  • (Fra venstre mød højre) Saudi Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, Argentinas præsident, Mauricio Macri, den hollandske Dronning Maxima, Japans premierminister, Shinzo Abe, rådgiver for den amerikanske præsident Ivanka Trump, den amerikanske præsident, Donald Trump, Indonesiens præsident, Joko Widodo og Frankrings præsident, Emmanuel Macron. (Foto: DOMINIQUE JACOVIDES © Scanpix)
  • (Fra venstre mod højre) Den amerikanske præsident, Donald Trump, rådgiver for den amerikanske præsident Ivanka Trump og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, taler til amerikanske soldater samt familie udstationeret i Sydkorea forud for et møde med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un. (Foto: ED JONES © Scanpix)
1 / 3

Desuden sad Ivanka Trump med til bilaterale møder sammen med sin far, selvom hun hverken har udenrigspolitisk- eller diplomatisk erfaring. Hun er ansat som rådgiver for den amerikanske præsident, men er ikke godkendt af Senatet eller andre.

Og det er ikke et godt signal at sende til omverdenen, forklarer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske studier på Syddansk Universitet:

- Det skaber usikkerhed i mange lande om, hvor alvorligt man skal tage de samtaler, man har på de her topmøder, når det er med en ikke-godkendt rådgiver, som kun er i den position, fordi hun tilfældigvis er præsidentens datter, siger han.

Den store opmærksomhed omkring Ivanka Trump har affødt hashtagget #unwantedivanka, hvor hun er photoshoppet ind på blandt andet ikoniske billeder fra fortiden, beretter The Guardian.

Instagram-video går viralt

Det er ikke kun billeder og møder med både stats- og regeringsledere fra G20-topmødet i Japan og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, der har fået både amerikanske politikere og eksperter til at reagere på Ivanka Trumps fremtrædende rolle.

En video optaget og publiceret på den officielle Instagram-konto for den franske regering er nærmest gået viralt og har blandt andet skubbet yderligere til nepotismen – at Trump favoriserer familiemedlemmer til stillinger under hans embede.

Se Ivanka Trump forsøge at deltage i en samtale med flere stats- og regeringsledere:

På videoen ses Ivanka Trump sammen med den franske præsident, Emmanuel Macron, den britiske premierminister, Theresa May, den canadiske premierminister, Justin Trudeau og direktøren for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde.

I den 15 sekunder lange videoklip forsøger den amerikanske præsidents datter at deltage i samtalen – klippet bliver i flere medier beskrevet som akavet.

Det er da heller ikke normalt, at børn af den amerikanske præsident får tildelt sådan en rolle, fortæller Niels Bjerre-Poulsen:

- Jeg kan ikke umiddelbart finde på nogen fortilfælde – det er helt uhørt. Man har selvfølgelig set præsidentfruer- og døtre ved sociale begivenheder i forbindelse med topmøder. Men her optræder hun som repræsentant for den amerikanske regering på trods af, at hun ikke har nogen formel godkendelse eller officiel rolle.