Regeringskrise i Tyskland

Ja eller nej til Merkel - forstå de tyske socialdemokraters dilemma

I dag begynder en kongres, hvor SPD skal beslutte, om partiet skal indlede regeringsforhandlinger.

Den socialdemokratiske leder, Martin Schulz, er på plads ved partikongressen i Berlin. (Foto: Felipe Trueba © Scanpix)

De tyske socialdemokrater står ved en korsvej.

I dag og morgen skal SPD på en partikongres i Berlin beslutte, om de skal bevæge sig i retning af en ny koalitionsregering med Angela Merkels konservative - eller om de skal lukke døren for forhandlinger.

Beslutningen får afgørende betydning for den regeringskrise, som Tyskland befinder sig i.

Her besvarer vi de centrale spørgsmål om socialdemokraternes dilemma:

Hvad er det for en regeringskrise, Tyskland befinder sig i?

For få uger siden brød regeringsforhandlingerne mellem Angela Merkels konservative, CDU/CSU, Tysklands liberale, FDP, og miljøpartiet De Grønne sammen.

Da Merkel nægter at arbejde sammen med højrepartiet AfD, kan hun nu kun få flertal til en ny regering, hvis hun går sammen med Tysklands socialdemokrater, SPD.

Sagen er bare, at SPD efter parlamentsvalget i september sagde stort nej til at gentage den storkoalition, som Angela Merkel har stået i spidsen for de seneste fire år.

Men i de seneste uger har socialdemokraterne været under et voksende offentligt pres for i det mindste at tale med Merkels konservative. Så nu siger SPDs ledere ikke længere ”nej”, men ”måske” til en ny stor koalition.

De vil dog sende beslutningen om samtaler til afstemning på den partikongres, der starter i Berlin i dag.

En klokke er gjort klar til at kalde SPD-medlemmerne til orden ved partikongressen i Berlin. (Foto: Felipe Trueba © Scanpix)

Hvorfor er en afstemning på en knastør tysk partikongres så vigtig?

Fordi Europas politiske og økonomiske lokomotiv, Tyskland, står stille på sporet, så længe landet står uden en ny regering.

Det kan blive et problem for Tyskland, der står overfor vigtige udfordringer, regeringen skal forholde sig til – hvis ikke Tyskland skal sakke bagud i globaliseringen. Det kan blive et problem i EU, især i forhold til de reformplaner Frankrig barsler med. Og for aftalerne omkring briternes udtræden af EU. I begge tilfælde venter de europæiske partnere på den ny tyske regering, der forventes at gå i front i de respektive forhandlinger.

Stemmer SPD-partikongressen JA til samtaler med Merkels konservative, så bringer det Tyskland et skridt tættere på en regeringsdannelse. Kommende forhandlinger kan munde ud i en ny storkoalition – ensbetydende med et klart politisk mandat til at give sig i kast med de tyske og europæiske udfordringer.

Men det kan også ende med, at tyskerne får en CDU/CSU-ledet mindretalsregering, som SPD tolererer. Så får kansler Merkel sværere ved at sætte politiske dagsordner – i Tyskland og Europa.

Et NEJ til samtaler med CDU/CSU kan forlænge den politiske stilstand. Så skal Tyskland sandsynligvis ud i et nyvalg, der tidligst vil finde sted sent på foråret.

Merkel og Schulz - hvem har hvad på spil?

Angela Merkel går efter at sikre sin magt som tysk kansler. Det gør hun bedst med et SPD-ja til samtaler og en videreførelse af den hidtidige storkoalition.

En mindretalsregering vil fratage Merkel en del af hendes magt. Hun vil ikke kunne træffe større politiske beslutninger uden først at hente opbakning hos oppositionspartierne. Det kan svække hendes position, ikke mindst i europæisk sammenhæng.

Et SPD-nej til samtaler og en udsigt til nyvalg kan rejse tvivl om, hvorvidt Merkel stadig er sit partis bedste kanslerkandidat. Går hun til valg igen, kan hun risikere et endnu dårligere resultat end ved CDU/CSUs katastrofevalg i september.

Angela Merkel spejder efter et regeringsflertal. Lige nu ligger bolden hos SPD. (Foto: Ilmars Znotins © Scanpix)

For socialdemokraternes formand, Martin Schulz, vil det også være at foretrække, hvis SPD-partikongressen stemmer ja til samtaler med CDU/CSU.

Hvis Schulz kan gennemtrumfe vigtige SPD-mærkesager og -ministerposter, vil han muligvis få socialdemokraternes accept til at indgå en ny storkoalition. Så kan manden, der var ansvarlig for SPD's nederlag ved parlamentsvalget i september, ende som en slags vinder.

Noget lignende kan ske, hvis CDU/CSU går med til en SPD-tolereret mindretalsregering. Så vil SPD kunne præge tysk politik uden at skulle løfte et regeringsansvar. Som en del af oppositionen vil Martin Schulz kunne genrejse sit skrantende parti.

Partikongressens nej til samtaler efterfulgt af et nyvalg kan derimod svække Martin Schulz yderligere. Han kan ikke være sikker på at blive kanslerkandidat igen. Og hans parti kan ende med at få et endnu dårligere valg end i september.

Hvem vinder afstemningen på SPD's partikongres?

SPD's partikongres kan nemt ende i et blodigt politisk slag. For Tysklands socialdemokrater er dybt splittede på spørgsmålet, om de skal tage en tur mere i Merkels politiske karrusel - og udfaldet af afstemningen er helt åbent.

Mange socialdemokrater gider ikke mere Merkel, efter at have siddet i regering med hende i otte ud af de seneste 12 år. De har set hende tage æren for politiske mærkesager, som egentlig var socialdemokratiske. Og imens har SPD set deres vælgertilslutning forsvinde ned i et sort hul - kulminerende med katastrofevalget i september.

Men der er også mange socialdemokrater, der vil tage regeringsansvar. Der vil beholde ministerposterne og være medbestemmende i tysk politik i de kommende fire år.

Det er de to lejre, der formentlig kommer til at gå i kamp med hinanden i dag – forud for afstemningen.

Hvad kommer der nu til at ske i Tyskland?

Uanset udfaldet af afstemningen på SPD's partikongres, så kommer der til at gå lang tid, før Tyskland får en ny regering.

Et ja til samtaler med de konservative vil munde ud i langstrakte møder, der i første omgang vil være helt uforpligtende. Der tales lige nu om maksimalt to sonderingsrunder før jul. Det er en slags for-forhandlinger.

Hvis SPD-ledelsen derefter vælger at anbefale deciderede forhandlinger – med henblik få et fælles regeringsgrundlag – så vil SPD først indkalde til et partikonvent, hvor der - igen - skal stemmes ja eller nej til anbefalingen. Og så er der selvfølgelig også de konservative, der skal finde ud af, om de vil acceptere SPDs betingelser for en ny storkoalition.

I samtalerne vil man parallelt diskutere muligheden for en tolereret mindretalsregering. Også her vil SPD stille betingelser. Også her vil CDU/CSU skulle overveje, om det er en vej de konservative – og ikke mindst Angela Merkel - kan og vil gå.

Det kan alt sammen tage uger, måske måneder.

Siger SPD nej til samtaler med CDU/CSU – eller bærer de samtaler ikke frugt – kan Tyskland se frem til nyvalg.

Imens må tyskerne og deres europæiske partnere vente på, at nogen sætter i førerhuset på Europas politiske og økonomiske lokomotiv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk