Ja, så blev det den varmeste dag nogensinde i Australien

Australien oplevede tirsdag en gennemsnitstemperatur på 40,9 grader.

Det ventes, at tirsdagens varmerekord kan blive slået igen allerede i slutningen af denne uge. (Foto: DAVID MARIUZ © Scanpix)

Australien har slået en syv år gammel varmerekord. Det har længe været varslet i vejrprognoserne, og landet oplevede 40,9 grader i gennemsnit over tirsdag, hvilket er den varmeste dag nogensinde registreret.

Det er 0,7 grader mere end den tidligere rekord, der blev sat 7. januar 2013. Det oplyser Australiens meteorologiske institut.

De næsten 41 grader er et gennemsnit over hele landet, men målinger på flere vejrstationer har allerede smadret hidtidige rekorder, og flere områder i midten af Australien har oplevet gennemsnitstemperaturer over 45 grader.

Ligesom storbyen Perth i det vestlige Australien over tre dage i træk oplevede over 40 grader - en rekord for december.

Varmen stiger og stiger

Årsagen til den massive varmerekord i Australien er, at Det Indiske Ocean oplever et fænomen, hvor overfladetemperaturen er varmere i den vestlige halvdel af havet end i den østlige del, som Australien har kyster til.

  • En hund køler sig under bruseren på en dag, hvor landsgennemsnittet i Australien nåede næsten 41 grader. (Foto: DAVID CROSLING © Scanpix)
  • Folk på stranden i delstaten Victoria syd for Melbourne på landets varmeste dag nogensinde. (Foto: DAVID CROSLING © Scanpix)
  • Det ventes, at tirsdagens varmerekord kan blive slået igen allerede i slutningen af denne uge. (Foto: DAVID CROSLING © Scanpix)
  • Det havde længe været varslet, at landet i denne uge vil opleve virkeligt høje temperaturer, og mange var taget på stranden. (Foto: DAVID CROSLING © Scanpix)
  • Solnedgang ved Bronte Beach i Sydney, Australia. (Foto: BIANCA DE MARCHI © Scanpix)
1 / 5

BBC beskriver samtidig, hvordan temperaturen i Australien er steget med lidt over en grad celsius siden 1910, og det meste af den opvarmning er sket siden 1950. Ni af Australiens ti varmeste år har fundet sted efter 2005.

Tirsdagens rekord vil dog næppe holde længe, således forventes hedebølgen at intensivere i løbet af de næste par dage, når luftmassen bevæger sig ind over landet fra Vest. Torsdag og fredag ventes de høje temperaturer især at ramme den lille landsby Oak Valley i det sydlige Australien. Her bliver der ifølge prognoserne op til 49 grader torsdag.

Varmen stiger, mens brande hærger

I Australien har den massive varme og tørke gjort ondt værre, da landet lige nu oplever voldsomme skovbrande på tværs af landet.

Situationen - i specielt den østlige del omkring New South Wales - er fortsat kaotisk, siger delstatens brandchef Shane Fitzsimmons til nyhedsbureauet AP.

- Vi har stadig flere end 100 brande, der brænder i New South Wales. Over halvdelen af dem er ikke under kontrol. Vi har omkring 1.700 mennesker, der stadig arbejder i disse brandområder. En meget vanskelig og meget kompleks situation, siger han.

Der er også store skovbrande i delstaterne Western Australia, Queensland og South Australia. Her er det billeder fra Blue Mountains i delstaten New South Wales:

Og risikoen for at gårsdagens varmerekord ikke holder længe er stor, for en hedebølge er undervejs, siger Gladys Berejiklian, der er premierminister i delstaten New South Wales.

- Det bliver nogle vanskelige dage. Ikke kun på grund af antallet af brande, men også de stigende temperaturer, der kommer torsdag og endnu værre lørdag. Vi beder alle om at være opmærksomme, siger hun til AP.

FacebookTwitter