Japan: Atomulykke tvinger unge par til skilsmisse

Unge familier i Fukushima er i krise. Mødrene vil flytte væk fra enhver radioaktiv risiko med deres børn, men jobbet tvinger mændene til at blive.

Når børn overhovedet får lov til at lege udendørs i Fukushimas børnehaver, er det med en tændt geigertæller på legepladsen. (Foto: © Chris Meyers, Scanpix/Reuters)

For to år siden skete en nedsmeltning af tre reaktorer på atomkraftværket i Fukushima efter en gigantisk tsunami. I dag er mange unge par i Fukushima udsat for en nedsmeltning af deres ægteskab.

Der er ingen officielle tal på såkaldte "atomskilsmisser" i amtet, men Noriko Kubota, der er professor i klinisk psykologi på det lokale universitet i byen Iwaki, har berkæftet over for den britiske avis The Guardian, at der er adskillige tilfælde.

- Folk lever med en konstant lille bekymring. De har ikke den følelsesmæssige styrke til at reparare deres forhold, når der opstår problemer, forklarer hun.

Karrieren på spil

Det er især et problem i mange unge familier, at mødre til spædbørn ønsker at flytte langt væk fra enhver risiko for øget radioaktivitet. Radioaktivitet er selv i små mængder farligere for små børn end for voksne.

Men deres mænd har arbejde i Fukushimas byer, og de kan umuligt flytte uden at sætte hele deres karriere på spil. Det er et umuligt dilemma i mange familier, og nogle gange ender det med en skilsmisse.

- Når folk er uenige om så følsomme spørgsmål, er der ofte ingen mellemløsning mulig, siger Noriko Kubota.

Evakuerede beboere fra Fukushima-området og andre beboere i området viser samtidig øgede tal for selvmord, depressioner, alkoholisme, gambling og vold i hjemmet. Alt samme tegn på, at de ikke har kunnet håndtere presset og bekymringerne.

Debat om evakuering

Lokale borgmestre har sat sig i spidsen for en bevægelsen for at få mindsket evakueringszonen, så flere kan få lov til at flytte hjem til deres fine uskadte huse, som står og venter på dem.

De kritiserer bittert, at medier og myndigheder overdriver risikoen. Derved skaber de unødig panik blandt folk og gør det vanskeligt for landmænd og fiskere fra Fukushima at sælge deres varer i resten af Japan.

Den japanske regering har signaleret, at den inden længe vil tage skridt til at ophæve evakueringen i nogle områder.

Men omvendt mener miljøforkæmpere og atomkraftmodstandere, at et større område burde være evakueret, og at det dybest set er uansvarligt at få og opfostre små børn i det meste af amtet.

Mange unge familier ved ikke, hvad de skal tro på - og det gør blot presset endnu værre.