Japan beder Kina om at droppe analtest på japanske statsborgere

Metoden er skyld i "stor psykisk smerte", lyder det fra japanerne.

Japan vil ikke have borgere analtestet i Kina. (Foto: Illustration: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Japan har bedt Kina om at holde op med at udsætte japanere for analtest, når de rejser ind i Kina.

Det beretter BBC.

Kina startede med den alternative testmetode i januar som led i corona-bekæmpelsen i flere kinesiske byer. Den indebærer, at en vatpind bliver ført 3-5 centimeter ind i anus og skal sikre, at smittetilfælde ikke overses.

Testen bruges ifølge japanerne umiddelbart ikke andre steder i verden, og der har været blandede meldinger i Kina, om hvorvidt testmetoden er mere effektiv end de langt mere udbredte næse- eller halspodninger.

Ifølge den japanske regering er landets ambassade i Beijing blevet kontaktet af flere japanere, der siger, at de er blevet udsat for analtesten, "hvilket har været skyld i stor psykisk smerte", lyder det fra den japanske regerings kabinetchef, Kato Katsunobu.

Afviser amerikanske beskyldninger

Kina har i skrivende stund ikke svaret på den japanske henvendelse. Den følger i kølvandet på, at USA for to uger siden klagede over, at amerikanske diplomater var blevet tvunget til at blive analtestet i Kina.

Her lød meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium ifølge Washington Post, at man undersøgte "alle rimelige muligheder" for at løse problemet med henblik på at bevare diplomaternes værdighed "i henhold til Wienerkonventionen".

Konventionen bestemmer blandt andet spillereglerne for diplomatiske forbindelser og skal sikre diplomaters frihed og værdighed.

Kina begyndte i januar at udføre analtest som et supplement for at opdage flere coronatilfælde. Næse- og halspodning er dog stadig normen i Kina. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

I sidste uge afviste Kina dog de amerikanske meldinger.

- Kina har aldrig krævet, at amerikanske diplomater bliver udsat for analtest, lød det fra det kinesiske udenrigsministerium ifølge BBC.

Da Kina indførte de kontroversielle analtest i januar, lød begrundelsen fra en højtstående kinesisk infektionslæge, at analtest kan gøre det lettere at opspore coronavirus, da spor af virussen efter sigende kan findes i længere tid i endetarmen.

Andre kinesiske eksperter har dog udtrykt skepsis omkring metodens effektivitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk