Japan er beredt på jordskælv

Alle japanere er opdraget til at reagere roligt og fornuftigt på et stort jordskælv. Men panik har ikke helt kunne undgås i dag.

Det kraftige jordskælv i dag er en alvorlig påmindelse til alle japanere om, hvor skrøbeligt et fundament deres moderne storbyer bogstaveligt talt står ovenpå.

Til hverdag sker der ofte op imod fire-fem jordskælv om dagen i Tokyo. De fleste er så små, at man ikke kan mærke dem, men på det japanske meteorologiske instituts centre for jordskælvsovervågning kan de registreres.

Geologisk set ligger Japan på randen af tre såkaldt "tektoniske plader", der skubber sig op ad hinanden. Jordskælv er en uundgåelig del af livet på de japanske øer, og alle japanere får fra barndommen en grundig oplæring i, hvordan man reagerer ved et stort jordskælv.

Sluk for gassen

Når rystelserne ved et jordskælv er lidt voldsommere end normalt, når lysekronen gynger, og når tingene begynder at falde ned fra hylderne, så ved man på rygmarven, at det første, man skal gøre, er at styrte ud i køkkenet og lukke for gassen.

Det er vigtigt, at der ikke sker gasudslip, hvis man vil undgå, at en ildebrand i den ene bolig skal springe videre til naboen.

Så snart der er slukket for gassen, gælder det - hvis rystelserne stadig er lige kraftige - om at komme i dækning under en dørkarm eller et stabilt bord. Man kan også styrte ud under åben himmel, hvis man har mulighed for det. Det er det bestemt ikke alle steder, at man kan.

Øvelser i børnehaven

Alle børn deltager gennem hele opvæksten i storstilede øvelser i skoler og børnehaver, hvor de øver sig i at reagerer rigtigt og hurtigt, den dag det helt store jordskælv sker.

Straks efter jordskælvet tænder man for fjernsynet, hvor der på alle kanaler vil være løbende orientering om, hvor stærke rystelserne har været rundt omkring i Japan, samt om eventuelle tsunami-varsler.

Tsunami-varsler

Man kan i realiteten ikke varsle et jordskælv, selv om der investeres enorme forskningsressourcer i jordskælvsforskning med henblik på at blive i stand til at varsle dem. Men så snart et jordskælv er sket i havet uden for kysten, kan man med stor nøjagtighed varsle de tsunami-bølger, der kommer.

Her er alle japanere i skolen blevet oplært til at være meget disciplinerede. Hvis der varsles en tsunami langs kysten, så bevæger man sig væk fra den strand, uanset hvad man ellers lige havde tænkt sig.

Men selvfølgelig kan det ikke helt undgås, at der bliver panik i befolkningen, når jordskælvet er så stort som i dag.

Håbløs vandring

TV og radio opfordrer indtrængende folk til at blive, hvor de er, fordi toge og mobilnet mange steder ikke fungerer. Det er blandt andet tilfældet i millionbyen Tokyo. Jordskælvet skete om eftermiddagen, og derfor er mange strandet på deres arbejdspladser og skoler.

Mange har begivet sig ud på en håbløs lang vandring i mørket mod deres hjem - enten fordi de ikke aner, hvad der er sket med deres kære, eller fordi de vil tage sig af deres børn.

De mange vandrende mennesker langs hovedvejene er med til at gøre situationen endnu mere uoverskuelig for myndighederne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk