Japan: Gidselvideo fra Islamisk Stat ser ægte ud

Shinzo Abe kræver, at det andet uskadte japanske gidsel straks bliver løsladt af Islamisk Stat.

Japans premierminister, Shinzo Abe, siger at Japan ikke har planer om at tilslutte sig den militære koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien og i Irak. (© Scanpix)

En video med et foto af et dræbt japansk gidsel er tilsyneladende ægte. Det siger Japans premierminister Shinzo Abe med henvisning til en tre-minutter lang optagelse, der dukkede op på Twitter lørdag.

Videoen er angiveligt lagt ud af Islamisk Stat (IS).

Abe siger til den japanske tv-station NHK, at ægtheden af videoen fortsat undersøges, men at "troværdigheden er høj".

- I betragtning af den uudholdelige smerte og sorg, som hans familie må føle, er jeg målløs, siger premierministeren ifølge AFP.

Fortsætter verificeringen

Japan vil fortsætte med at analysere billederne for at kunne bekræfte ægtheden helt, lyder det fra Shinzo Abe.

I videoen ses et japansk gidsel, Kenji Goto, der holder et billede af det, der formodentlig er det andet japanske gidsel, Haruna Yukawa. Manden på billedet er halshugget.

Den japanske premierminister kalder det en "uhyrlig og utilstedelig terrorhandling" og kræver, at det uskadte japanske gidsel straks bliver løsladt.

International fordømmelse

USA's præsident, Barack Obama, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, tager også kraftigt afstand fra gidseldrabet.

- USA fordømmer på det kraftigste det brutale mord på den japanske statsborger Haruna Yukawa begået af terroristgruppen ISIL, sagde Obama lørdag i en udtalelse.

Han opfordrer ligeledes til, at det japanske gidsel Kenji Goto og alle andre af IS' tilbageværende gidsler løslades.

Ikke med i militærkoalition

Japan bidrager ikke militært til den amerikansk-ledede koalition, der bomber Islamisk Stat i Syrien og Irak. Landet har dog ydet et humanitært bidrag på 200 millioner dollar til den internationale mission, der tæller over 60 lande.

Ifølge Shinzo Abe har Japan fortsat ikke planer om at tilslutte sig den militære koalition.

Tirsdag truede Islamisk Stat med at dræbe de to japanske gidsler, hvis ikke Japan indenfor 72 timer betalte en løsesum på 1,28 milliarder danske kroner.

Tidsfristen udløb tidligt fredag.