Japan i største militære oprustning siden 2. verdenskrig: Tæt på at købe krydsermissiler af USA

Oprustningen skyldes især Kina som ny stormagt og Nordkorea i baghaven.

(Arkiv) Et amerikansk Tomahawk krydsermissil affyres. (Foto: © Handout ., Ritzau Scanpix)

Japan er angiveligt ved at købe krydsermissiler af USA. Der er tale om typen Tomahawks, der kan ramme mål flere end 1.000 kilometer væk.

Det skriver Reuters på baggrund af flere japanske regeringskilder, som avisen Yomiuri har talt med.

Samtidig har Japan planer om at oprette en ny fælles kommando, der samler styrkerne til lands, til vands og i luften, skriver avisen Nikkei. Kommandoen skal blandt andet styrke samarbejdet med amerikansk militær.

Det sker som led i Japans største militære oprustning siden Anden Verdenskrig, fortæller Camilla Nørup Sørensen, der er lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

- Det er en udvikling, der har været i gang i flere år, fordi trusselsbilledet set fra Japan ændrer sig til det værre. De har Nordkorea i baghaven, der tester missiler i ét væk, og så er der Kina, der for alvor udfordrer ikke bare Japan, men også USA, siger hun.

Nordkoreas leder Kim Jong Un overværer en missilaffyring på et billede offentliggjort 10. oktober 2022. (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)

Både nordkoreanske og kinesiske missiler tæt på

Også kinesiske misiler er kommet tæt på.

I august udspillede en stor krise sig i Taiwanstrædet, da USA aflagde et historisk besøg i Taiwan. Besøget blev set som en stor provokation af Kina, da kineserne ser Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina.

Som modsvar afholdt Kina storstilede militærøvelser i området, og for første gang landede kinesiske missiler i Japans eksklusive økonomiske zone. Der er tale om en zone, som ligger tæt på Japans territorialfarvand, hvor Japan har eneret på at udnytte naturressourcerne.

- Så der er en stigende bekymring i Japan både i forhold til Nordkorea og Kina, siger Camilla Nørup Sørensen.

Oprustning skyldes også USA

Japans militære oprustning skyldes imidlertid også en stigende bekymring i forhold til USA og hvad, der kommer efter præsident Joe Bidens tid.

- USA er japanernes garanti for sikkerhed. Men der er en bekymring for, om de kan blive ved med at regne med USA, og om USA virkelig vil komme dem til undsætning, hvis det brænder på, siger lektoren fra Forsvarsakademiet.

Samtidig er der et pres fra USA på Japan for, at japanerne øger deres militær, akkurat som USA lægger pres på Nato-landene.

Og det er bemærkelsesværdigt, ifølge Camilla Nørup Sørensen. For efter Anden Verdenskrig fik USA sørget for, at Japan skrev ind i sin forfatning, at landet ikke må opruste til angreb. Det må kun have et militær til at forsvare sig.

- Det er paradoksalt, at det nu er USA, der presser Japan for at øge militæret, siger hun.

Et amerikansk krigsskib affyrer et Tomahawk-missil i Middelhavet mod Libyen i marts 2011. (Foto: © ho, Scanpix)

Oprustningsspiral i hele regionen

Krydsermissiler kan være svære at definere som enten offensive - for at angribe andre - eller defensive - for at beskytte sig mod andre, og derfor er det muligt inden for den japanske forfatnings begrænsninger at købe Tomahawks af USA.

- Japanerne siger, at de ikke er på vej til at udvikle et offensivt militær. Men det er en svær balance, og Kina vil helt sikkert se indkøb af missiler som et offensivt træk, siger Camilla Nørup Sørensen.

Overordnet set er Japan i gang med at gøre det så potentielt farligt som muligt at angribe dets territorium.

- Det handler om at opbygge en troværdig afskrækkelseskapacitet i forhold til Nordkorea og Kina, og Kina har gennem flere år set med bekymring på Japans oprustning, siger eksperten fra Forsvarsakademiet.

Ifølge Camilla Nørup Sørensen, udspiller der lige nu en række sikkerhedsdilemmaer i Asien, hvor landene opbygger deres militær, men hvor alle siger, at de gør det defensivt.

- Det er på den baggrund, at vi har en oprustningsspiral i regionen. En spiral, som Japan nu også for alvor indgår i, siger hun.