Japan-kender: Gidseltagning overskygger alt

Islamisk Stats tilfangetagelse af to japanske gidsler kan i sidste ende få betydning for udenrigspolitikken i Japan.

Islamisk Stats tilfangetagelse af to japanerne er det altoverskyggende tema i Japan i disse dage. Det ene gidsel meldes nu dræbt. (Foto: © Screenshot fra Al Furqan Media, Scanpix)

Et japansk gidsel er efter alt at dømme dræbt, mens et andet fortsat holdes fanget af Islamisk Stat. Og den situation er altdominerende i de japanske medier i disse dage, rapporterer Asger Røjle, der er journalist og har boet i Japan i mange år.

- Det er den altdominerende historie i medierne. Japan er ikke vant til at blive centrum for verdens terrorhistorier.

Sent lørdag aften begyndte en video at florere på det sociale medie Twitter. Videoen viser angiveligt, at det ene gidsel er blevet halshugget. Japans premierminister Shinzo Abe siger søndag lokal tid, at den umiddelbart ser ægte ud.

Forfatning forhindrer redningsaktion

Men umiddelbart kan Japan ikke stille meget op. Landets pacifistiske forfatning forhindrer nemlig landet i at iværksætte en redningsaktion, har landets jurister vurderet ifølge Asger Røjle.

- Og man kan heller ikke understøtte, hvis amerikanerne vil gøre det på Japans vegne, fortæller han fra Tokyo.

Derfor kan situationen få afgørende indflydelse på Japans udenrigspolitik. Asger Røjle vurderer, at Abe kan finde på at foreslå en ændring af forfatningen, så Japan fremover får mulighed for at agere militært.

- Man kan forestille sig, at Abe vil pege på det og sige: Se, dette kan vi ikke engang foretage os. Vi må have lempet restriktionerne på Japans militær endnu mere, siger Asger Røjle.

Premierminister får hug

Tirsdag truede Islamisk Stat med at dræbe de to japanske gidsler, hvis ikke Japan indenfor 72 timer betalte en løsesum på 1,28 milliarder danske kroner. Den tidsfrist udløb fredag.

Beløbet er ikke grebet ud af den blå luft. Forrige lørdag gav Shinzo Abe tilsagn om at støtte lande, der kæmper mod netop Islamisk Stat med 1,3 milliarder kroner til ikke-militære formål - eksempelvis uddannelse og til at drive flygtningelejre.

Derfor får Shinzo Abe også hug blandt dele af den pacifistiske befolkning.

- Der er nogen i Japan, der mener, det er lige lovlig bombastisk. Han havde ikke behøvet at provokere dem på den måde, siger Asger Røjle.

USA's præsident, Barack Obama, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, har også taget kraftigt afstand fra gidseldrabet.

- USA fordømmer på det kraftigste det brutale mord på den japanske statsborger Haruna Yukawa begået af terroristgruppen ISIL, sagde Obama lørdag i en udtalelse.