Japan: Troede på myten om a-kraftsikkerhed

Japanske myndigheder overså fare for en atomulykke ved Fukushima, fordi de troede på myten om sikker a-kraft, konkluderer ny rapport.

Både myndigheder op og ejerne af a-kraftværket i Fukushima i Japan troede på myten om, at sikkerheden ved a-kraft er høj. (© Scanpix)

De japanske myndigheder og selskabet bag det forulykkede Fukushima-atomkraftværk, Tepco, overså faren for en atomulykke, fordi de troede på "myten om atomkrafts sikkerhed".

Det konkluderer en rapport om den voldsomme ulykke på kraftværket sidste år, som udviklede sig efter et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami ramte landet.

Rapporten er bestilt af den japanske regering.

Anså ikke fare for at være reel

- Det grundlæggende problem er, at selskabet og regeringen ikke anså en fare som værende reel, fordi de var bundet af en myte om atomkrafts sikkerhed og en tro på, at sådanne ulykke ikke kunne ramme atomkraftværker i landet, fastslår rapporten.

I den 450-sider lange rapport fremgår det ligeledes, at personalet på værket ikke var uddannet tilstrækkeligt godt til at håndtere en krise.

Rapporten om ulykken i marts 2011 er den seneste store granskning af hændelsen.

Menneskeskabt ulykke

En tidligere rapport har konkluderet, at ulykken på atomkraftværket i Japan var menneskeskabt og ikke kun forårsaget af et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami.

Her skrev undersøgelseskomitéen, at katastrofen både burde og kunne være forudset og undgået.

I et bemærkelsesværdigt kraftigt ordvalg lød det, at Tepco og myndighederne begik en række alvorlige fejl og desuden undlod at tage vigtige forholdsregler.

Værket bliver demonteret

Fire af Fukushimas seks atomreaktorer nedsmeltede, efter at værket blev ramt af en tsunami.

Katastrofen medførte en evakuering af titusinder af mennesker i en større område omkring værket, der ligger nord for hovedstaden Tokyo.

Værket er nu lukket og ved at blive nedmonteret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk