Japan: Trumps bedste ven i Asien står til genvalg

Truslen fra Nordkorea og svage modstandere kan være med til at genvælge Abe.

Japans premierminister Shinzo Abe står til genvalg i dag. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)

I dag går japanerne til valg for at vælge et nyt parlament og retning for de kommende år.

Meningsmålinger tyder på et genvalg til den 63-årige borgerlige premierminister, Shinzo Abe, fra det Liberal-Demokratiske Parti.

Men som valg og afstemninger for eksempel i USA og Storbritannien har vist, skal man være forsigtig med at stole på alt andet end den endelige måling – vælgernes dom.

Valg i utide

Faktisk behøvede Abe slet ikke at udskrive valg. Der var over et år til, at regeringens mandat udløb. Men en opposition i ruiner og en eskalerende krise med Nordkorea var for fristende for premierministeren, der er en snu politisk ræv.

Indtil videre tyder målinger da også på, at Abes næse for en hurtig politisk sejr var korrekt.

Oppositionen består primært af Tokyos guvernør, Yuriko Koike, der har formet sit eget parti og regnes for at være en fremtidig vigtig figur i japansk politik. Men hendes parti er endnu for ungt og svagt til for alvor at udfordre de konservative liberaldemokrater, der har regeret Japan det meste af tiden siden 2. Verdenskrig.

Så selvom Abe personligt er upopulær og anklages for kammerateri og vennetjenester, har valgkampen været nem for den erfarne politiker.

Valg i skyggen Af Nordkorea-krise

Abe lægger ikke skjul på, at krisen med Nordkorea er årsagen til, at han har udskrevet valget. Det er i hvert fald den officielle forklaring.

- Valget handler om, hvorvidt vi kan forsvare Japan fra Nordkorea og sikre, at vi lever lykkeligt, sagde Abe i en valgtale i denne uge ifølge The Wall Street Journal.

Regeringen håber, at japanerne vil belønne en hård kurs mod Nordkorea, efter at landet har sendt to missiler ind over Japan i efteråret, og i september gennemførte dets sjette atomprøvesprængning. Premierministerens særlige rådgiver, Tomohiko Taniguchi, sagde i september til DR, at Nordkorea åbenlyst truer Japan:

- Nordkorea er yderst opsat på at bruge dets militære magt til at true regionen og verdenssamfundet, sagde Tomohiko Taniguchi.

Trumps bedste ven i Asien

Uden for Japan har Abe især gjort sig bemærket ved at være meget tæt på den amerikanske præsident, Donald Trump.

Abe var den første udenlandske stats- eller regeringschef, der mødtes med den kommende amerikanske præsident få dage efter hans sejr i november 2016. Umiddelbart efter valget fløj Abe til New York for at holde et møde med Trump i hans private luksuslejlighed med udsigt over Manhattan.

Den japanske leder var nemlig rædselsslagen for, at Trump ville gøre alvor af trusler fra valgkampen om, at Japan skulle betale mere for dets forsvar, ligesom Trump lagde op til, at både Japan og Sydkorea fremover ikke kunne regne på samme måde med USA, hvilket ellers har været en hjørnesten i begge landes sikkerhedspolitik siden 2. Verdenskrig.

Siden da har de to ledere mødtes ofte, og Trump roser ofte Japan højlydt. Abes rådgiver lægger ikke skjul på formålet med det tætte samarbejde mellem Abe og Trump:

- For at der ikke opstår nogen som helst form for misforståelser, har Shinzo Abe mødt Donald Trump en række gange og tilbragt langt flere timer ansigt til ansigt med ham end nogen anden leder i verden, siger Tomohiko Taniguchi.

- Hver eneste gang har de bekræftet hinanden i, at Japan og USA er på den samme side - et hundrede procent.

Drømmer om at ændre Japans forfatning

Selvom alle meningsmålinger indikerer, at Abe fortsætter som premierminister, kan hans parti dog risikere at miste det to tredjedeles flertal i underhuset.

Hvis det sker, bliver det svært for Abe at få gennemført sin livslange drøm om at ændre landets forfatning, så Japan får et militær, der kan deltage i internationale operationer og ikke kun er til selvforsvar, som tilfældet er i dag.

Abe kommer fra et politisk familiedynasti, der i tre generationer har drømt om at ændre forfatningen, som havde til hensigt at begrænse Japans militære muligheder efter 2. Verdenskrig, men som især en del konservative politikere i landet ser som en hæmsko for landets sikkerhedspolitik.

Indtil videre ser Abe dog ud til bevare magten og sit komfortable flertal.