Japan undskylder imperialisme

Japans regering har givet en officiel undskyldning for landets tidligere kolonistyre over den koreanske halvø fra 1910 til 1945.

Den japanske regering præsenterede undskyldningen til Korea på et ministermøde. I midten premierminister Naoto Kan. (© Scanpix)

Japans regering har givet en officiel undskyldning for landets tidligere kolonistyre over den koreanske halvø fra 1910 til 1945.

Undskyldningen kommer kort før hundredåret for annekteringen af Korea 29. august i 1910 og fejringen af Sydkoreas befrielse 15. august 1945.

Brutalitet

Flere japanske premierministre har de seneste år udtrykt beklagelse for landets aggressioner i Asien. Men undskyldningerne er ofte blevet afvist som ikke at være oprigtige. Konservative politikere i Japan nægter at undskylde for landets fortid.

Valget i 2009 sendte for første gang i årtier det liberal-demokratiske parti ud af regeringskontorerne, og den nye regering forsøger nu at få sat et punktum for udsoningsprocessen med naboerne, der oplevede den japanske imperialismes brutalitet

Beklager

Premierminister Naoto Kan beklager dybt de lidelser, som de koreanske folk måtte gå igennem i forbindelse med Japans kolonistyre fra 1910 til 1945.

Undskyldningen kommer kort før hundredåret for annekteringen af Korea 29. august i 1910 og fejringen af Sydkoreas befrielsesdagen 15. august 1945.

Kan siger, at han "føler sig inderligt ked af og på det dybeste beklager de enorme tab og lidelser, som kolonistyret var skyld i".

- Gennem kolonistyret, der blev indført mod deres vilje fik Koreas befolkning frataget deres nation og kultur og deres etniske stolthed blev såret dybt, siger Kan.

Japan begyndte koloniseringen af Korea i 1910 og annekterede landet 29. august samme år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter