Japans kejser: Bekymret for at jeg ikke kan udføre mine pligter

Den japanske kejser brugte ikke ordet "abdicere", da han gav en sjælden tv-tale.

Kejser Akihito mere end hentydede, at han gerne vil gå på pension, men han brugte ikke ordet "abdicere". Her er folk stimlet sammen på gaden i Tokyo for at se talen. (Foto: © kim Kyung-Hoon, Scanpix)

Den 82-årige japanske kejser er bekymret for, om han forsat vil kunne udføre sine pligter.

Det har kejser Akihito netop sagt i en båndet tv-tale på japansk tv, skriver flere medier.

- Jeg er allerede over 80 år gammel og har heldigvis et godt helbred, men når jeg tænker på min aftagende styrke, er jeg bekymret for, om jeg med hele min krop og sjæl kan fortsætte med at opfylde mine pligter som symbolet på Japan, lød det fra kejseren.

De seneste uger har der været mange spekulationer om, hvorvidt kejseren ville abdicere, men han nævnte aldrig ordet direkte i tv-talen, og forfatningen giver da heller ikke mulighed for, at en japansk kejser kan gå af.

Kejser Akihito sagde ifølge CNN, at hans søn, kronprins Naruhito, kan blive udpeget som regent, hvis kejserens helbred forværres, og han opfordrede landets politikere til overveje, hvordan et generationsskifte kan gøres nemmere.

Japans premierminister, Shinzo Abe, siger i en kort udtalelse efter kejserens videomeddelelse, at regeringen tager Akihitos udmelding "alvorligt".