Japans kejser klar med sjælden - og båndet - tv-besked

Den seneste måned har der været massive spekulationer om, hvorvidt den japanske kejser vil abdicere.

Kejser Akihito kan ifølge forfatningen ikke abdicere, men det forventes, at hans tale alligevel vil kredse omkring emnet. (Foto: Toru YAMANAKA © Scanpix)

For blot anden gang i sin tid som monark vil den japanske kejser Akihito mandag bringe en videobesked til landets befolkning.

Det skriver det statslige japanske medie NHK på sin hjemmeside.

NHK beretter, at den 82-årige kejser har fortalt sine nærmeste, at han ønsker at abdicere. Men det skulle Akihito ikke sige i mandagens videooptagelse, som det japanske folk kan se om eftermiddagen lokal tid. Dansk tid vil videoen blive offentliggjort klokken 8.00.

En abdicering ville være ganske usædvanlig for en japansk kejser. Det skete senest for over 200 år siden. Den japanske kejserfamilie har siddet på tronen i over 2600 år.

I Japans nuværende lov, der gælder for kejseren, findes der ikke en legal procedure for, at kejseren kan abdicere. Det vil kræve en lovændring. Kejseren har heller ingen politiske beføjelser ifølge forfatningen.

Derfor ventes Akihito ikke direkte at sige, at han vil træde tilbage. Men mandagens meddelelse, der er optaget på forhånd, ventes at "udtrykke hans følelser" om at han vil "vogte over det japanske folk fra et nyt sted" ifølge NHK.

Det statslige medie har tidligere skrevet, at kejseren ønsker at overdrage tronen til sin ældste søn, kronprins Naruhito, inden for de næste år.

/ritzau/

Facebook
Twitter