Japans kejser satser på folkets hjælp til at abdicere

Båndet mellem kejserdømmet og det japanske folk er stærkt. For selvom der skal en lovændring til, før den nuværende japanske kejser kan træde tilbage, støtter befolkningen den aldrende Akihitos ønske om at abdicere.

Kejserens tale var også på forsiden af de japanske aviser her til morgen. (Foto: CHRISTOPHER JUE © Scanpix)

Klokken 8 dansk tid gik den japanske kejser Akihito helt usædvanligt ud på nationalt tv med en meddelelse til folket.

Usædvanligt, fordi det kun er anden gang, at han gør det i sin 27-årige regeringsperiode. Første gang var efter tsunamien i 2011.

Til det sidste var det hemmeligt, hvad han ville sige, men det har igennem længere tid svirret med rygter om, at den 82-årige kejser på grund af et svækket helbred ville abdicere fra tronen og overlade den til sin søn, kronprins Naruhito.

Men det er ikke op til kejseren selv, om han skal blive på posten eller ej. Det fortæller Freddy Svane, som er Danmarks ambassadør i Japan.

- Ifølge den japanske lovgivning kan kejseren ikke selv sige, at nu vil han ikke mere. Det følger af loven, at man skal fortsætte, indtil man afgår ved døden, siger Freddy Svane.

Loven skal ændres

For at kejseren kan gå af i levende live, skal der ifølge Freddy Svane en lovændring til af den lov, der regulerer kejserdømmet.

- Det kræver, at regeringen lægger et forslag frem, som bliver vedtaget i parlamentet. Og det er en proces, som vil tage nogen tid. Om det er noget sker i år, ved man ikke, siger Freddy Svane.

At kejseren ikke er gået direkte til premierminister Shinzo Abe, men derimod har valgt at tale direkte til folket, handler om det bånd, som kejserdømmet har til det japanske folk.

- Det er et udtryk for, at kejseren og kejserdømmet er utroligt populært i Japan, og at forbindelsen mellem kejserdømmet og folket er utroligt vigtigt i den her sammenhæng.

- Kejseren har ønsket at delagtiggøre sin befolkning i sine overvejelser omkring sit svigtende helbred og dermed også inddrage befolkningen, siger Freddy Svane.

Ingen overraskelse

- Det er et udtryk for, at kejseren føler sig meget, meget tæt på befolkningen, og at det her ikke bare er hans egen beslutning, men en beslutning, som folket også skal være involveret i, siger Freddy Svane.

Ifølge japanske medier støtter helt op mod 85 procent af den japanske befolkning, at kejseren træder tilbage.

Udmeldingen fra kejseren kommer heller ikke som den helt store overraskelse. Kejseren har nemlig i de seneste år gennemgået både en hjerteoperation og er blevet behandlet for prostata-kræft.

- Alle, som bor i Japan, og som har oplevet kejseren de seneste syv-otte år, har kunnet se, at helbredet har sat sine begrænsninger.

- Og selvom Japan er et aldrende samfund, hvor 25 procent af befolkningen er over 65 år, er der en grænse for, hvor længe man kan klare så krævende et job, siger Freddy Svane.

Kronprins Naruhito (t.v.) sammen med sin far, kejser Akihito, i januar 2015, (Foto: Toshifumi Kitamura © Scanpix)

Den nye generation

Hvis kejseren får regeringens tilladelse til at abdicere, vil hans søn, den 56-årige kronprins Naruhito, overtage kejserdømmet.

Sker det, vil det japanske folk tage imod den nye kejser med åbne arme, mener Freddy Svane.

- Kejseren er en samlende og en vigtig figur i det japanske samfund, og det er kun meget, meget få, der stiller spørgsmålstegn ved kejserdømmet.

- Får man en yngre person ind, vil det være meget velset og imødeset. Så jeg tror, at han vil få en flyvende start, siger den danske ambassadør i Japan.

Første gang i 200 år

Kejser Akihito har været kejser siden 1989, da hans far, kejser Hirohito, døde. Får han tilladelse til at abdicere, vil det være første gang i næsten 200 år, at en japansk kejser træder tilbage.

Sidste gang en kejser abdicerede var i 1817, da kejser Kokaku trådte tilbage.

Japans premierminister, Shinzo Abe, sagde i en kort udtalelse efter kejserens videomeddelelse, at regeringen tager Akihitos udmelding "alvorligt".

Facebook
Twitter