Japans næststørste ø i undtagelsestilstand efter virusudbrud

Fem millioner mennesker i Hokkaido opfordres til at blive inden døre weekenden over.

Med mundbind over ansigtet opfordrede guvernør Naomichi Suzuki i dag borgerne i Hokkaido til at blive hjemme for bremse det stigende antal smittede. (Foto: Str © Scanpix)

Efter en stigning i antallet af smittede med covid-19 er det nordlige japanske præfektur Hokkaido nu i undtagelsestilstand.

Det bekræfter guvernør Naomichi Suzuki ifølge nyhedsbureauerne AP og Kyodo News.

- Situationen er ved at blive mere alvorlig. For at beskytte jer selv og jeres kære bør I undlade at bevæge jer uden for i weekenden, lød opfordringen til borgerne.

Mens opfordringen til at blive inden døre foreløbig kun gælder for weekenden, er undtagelsestilstanden indført frem til 19. marts.

Siden den første smittede med covid-19 blev diagnosticeret i slutningen af januar, har Japans nordligste og næststørste ø oplevet en stigning i antallet af smittede, som på det seneste har taget fart.

Fredag aften ligger det bekræftede antal på 66 smittede - inklusive to dødsfald.

Det skal ses i forhold til det totale antal smittede i Japan, der har passeret 200 - udover de mere end 700 smittede patienter fra krydstogtskibet Diamond Princess.

I går kunne passagerer og besætning på Diamond Princess endelig begynde at forlade det virusramte krydstogtskib efter 14 dages karantæne, som mange kaldt for ineffektiv. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Udvikling bekymrer eksperter

Ifølge guvernør Suzuki er smittetilfældene på Hokkaido spredt ud over øen, hvor der er klynger af smittede med ukendte smittekilder.

Dog ved man, at seks er blevet smittet under en udstilling i Kitami, hvor myndighederne frygter, at et ukendt antal er blevet smittet.

Japans nordligste præfektur er desuden et populært turistmål med skiområder, naturlige kilder og smuk natur.

Sapporo sne-festival er en af de årlige begivenheder, der trækker mange turister til Hokkaido fra hele verden. (Foto: Kyodo © Scanpix)

- Mange mennesker, ikke kun fra Japan, men også fra udlandet, kommer hertil og rejser herfra igen i vinterperioden, siger Yoko Tsukamoto, professor i sygdomsforebyggelse ved universitetet i Hokkaido, til Bloomberg.

- Jeg tror, den trafik er skyld i antallet af smittede.

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, beordrede i går alle landets skoler lukket frem til april på grund af virusudbruddet i Japan.