Japans premierminister bliver den første til at trykke næve med Trump

Det er vigtigt for Japan at være først til at møde USA's kommende præsident, siger ekspert.

Forud for dagens møde har premierminister Shinzo Abe ifølge BBC sagt, at mødet med Trump skal 'skabe tillid' og samarbejde for 'velstand og verdensfred'. (Foto: KAZUHIRO NOGI © Scanpix)

Donald Trump bliver først USA's præsident i slutningen af januar.

Men det politiske arbejde er allerede begyndt, og i dag møder han den første udenlandske statsleder.

Det er Japans premierminister, Shinzo Abe, der har taget turen til New York for at trykke hånd med Donald Trump og udveksle ord om USA's og Japans årelange venskab.

Ifølge Philip Christian Ulrich, der er USA-kender og udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com, er mødet langt vigtigere for Shinzo Abe end for Donald Trump.

- Det virker tilfældigt fra Trump-lejrens side, at Abe er den første, han mødes med. For japanerne er det meget bevidst. Man går benhårdt efter hurtigt at tale med den nyvalgte præsident om, hvordan forholdet mellem de to lande vil være de næste fire år, siger han til DR Nyheder.

Tætteste allierede i Asien

Forholdet mellem USA og Japan er det tætteste i regionen, og Japan er USA's vigtigste allierede i Asien, påpeger Philip Christian Ulrich.

Den japanske premierminister har heller ikke været bleg for at understrege betydningen af alliancen mellem de to nationer i dagene efter præsidentvalget, for japanerne er bekymrede for, hvad Donald Trump som præsident vil betyde for forholdet.

Japan er både handelsmæssigt og militært afhængig af USA, der har flere end 45.000 amerikanske soldater udstationeret i Japan.

- Amerikanske tropper i Japan sikrer fred og stabilitet i hele regionen og beskytter USA’s interesser. Tilstedeværelsen af de amerikanske tropper gavner både USA og Japan, sagde den japanske premierminister så sent som 14. november.

Det var ifølge New York Times Shinzo Abe, der ringede til Donald Trump dagen efter præsidentvalget.

Allierede skal klare sig selv

Philip Christian Ulrich forklarer, at Donald Trumps udmelding om, at allierede skal klare sig selv i højere grad, vækker bekymring i hele den asiatiske region.

Donald Trump har blandt andet sagt, at Japan skal betale meget mere end nu for de amerikanske styrker på japansk territorium.

Så når Shinzo Abe rejser til New York allerede nu, er det for at minde den kommende præsident om det tætte bånd til USA i håb om, at han vil huske på de vigtige strategiske udfordringer.

- I USA repræsenterer Abe alle lande i Asien for at sige til Trump, at de lande er meget vigtige for USA. Trump ser radikal islamisme som den største trussel mod USA, hvorimod de asiatiske lande vil sige, at det er en bedre idé at holde øje med Kina og Nordkorea, siger Philip Christian Ulrich.

FacebookTwitter