Japans valg: Samme regering - ny opposition

Japans leder Shinzo Abe får fire år mere med klart flertal i underhuset. Men der er tegn på, at næste gang bliver det sværere for ham.

Sådan. Shinzo Abes plan med et hurtigt valg i utide virkede. (Foto: © ISSEI KATO, Scanpix)

Japanerne var til underhusvalg i går - eller halvdelen af dem var. Stemmeprocenten var helt nede på 52,7 procent. Den har aldrig været så langt nede før.

Den hidtidige bundrekord, som blev sat ved valget for to år siden, var 59 procent. Så det er et dramatisk fald.

Før valget havde premierminister Shinzo Abe sammen med sin regeringskoalition et klart flertal, og det har han stadig med næsten det samme antal mandater.

Faktisk gik Abes eget liberal-demokratiske parti LDP tre mandater tilbage, men koalitionspartneren, det buddhistiske Komeito-parti, gik fire mandater frem.

Det ventes, at nogle af de uafhængige kandidater, der blev valgt, vil tilslutte sig LDP efter valget, så i realiteten er der nok tale om en lille fremgang.

Der var færre stemmesedler til optællerne end nogensinde før ved valget i går. (Foto: © FRANCK ROBICHON, Scanpix)

Sejr midt i nedtur

Abes valgsejr kan virke paradoksal. For den kommer på et tidspunkt, hvor den økonomiske vækst, som han har bygget sin popularitet på, er fordampet, og hvor han ikke står så godt i meningsmålingerne, som han gjorde i begyndelsen af sine to år ved magten.

- Men offentligheden ønsker politisk stabilitet. Ønsket om at have en stabil regering er meget stærkt, siger den erfarne Japan-ekspert, professor Gerald Curtis fra Columbia-universitetet.

Det vigtige set med Abes øjne er, at han nu har fire år foran sig med det samme bekvemme flertal, som han har haft hidtil - og ikke kun to. Det var det, han gik efter.

Der var færre stemmesedler til optællerne end nogensinde før ved valget i går. (Foto: © FRANCK ROBICHON, Scanpix)

Og det er også nødvendigt for ham, for han har flere upopulære ting på den politiske kalender i det kommende år, blandt andet en genåbning af nogle af Japans atomreaktorer, som alle har været ude af drift næsten konstant siden Fukushima-ulykken for snart fire år siden.

Ny oppositionsleder på vej

Mens Japan altså går de kommende år i møde med samme regering, så er landet efter gårsdagens valg på vej til at få en ny opposition.

Det største oppositionsparti, Japans Demokratiske Parti (DPJ), samlede stemmer op fra andre oppositionspartier, som er ramlet sammen siden valget for to år siden. Partiet gik faktisk frem fra 62 til 73 sæder i det nye underhus.

Men partilederen, Banri Kaeida, formåede først at vinde sit mandat efter en slags opsamlingsheat. Og det var så stor en ydmygelse, at han sidst på valgnatten meddelte, at han trækker sig som partileder.

Efter alle spådomme at dømme vil den nye partileder blive Yukio Edano, der er kendt i hele verden som ham, der var den japanske regerings kontante og effektive talsmand i ugerne efter tsunami-katastrofen i 2011. Edano er en populær og respekteret politiker, som spås meget bedre muligheder end Kaieda for at skabe samling på oppositionen omkring sit parti.

Der var færre stemmesedler til optællerne end nogensinde før ved valget i går. (Foto: © KAZUHIRO NOGI, Scanpix)

Flere analytikere forventer, at et valg af Edano som DPJ-leder vil indvarsle en sammenlægning med valgets tredjestørste parti, Japans Innovationsparti, eller i hvert fald et langt tættere samarbejde mellem de to partier.

Alt sammen peger i retning af, at Abe og hans regering vil møde en mere samlet oppoistion ved næste valg.

Proteststemmer

Den meget lave stemmeprocent viser tydeligt, at der er muligheder for oppositionen, hvis den kan skabe mere optimisme og begejstring for sin politik end denne gang. Det er åbenlyst alle de reform-orienterede byvælgere, som logisk burde stemme på DPJ og andre oppositionspartier, som ikke orker at stemme i øjeblikket.

Men oppositionen mod Abe-regeringens politik kommer også andre steder fra. Det viste gårsdagens valgresultat meget tydeligt.

Kommunistpartiet opsamlede en masse proteststemmer i byerne og fik næsten tredoblet sit mandattal i underhuset til 21.

Der var færre stemmesedler til optællerne end nogensinde før ved valget i går. (Foto: © dnikun, stock.xchng)

Og den sydlige ø, Okinawa, driver politisk længere og længere væk fra det øvrige Japan.

Her gik samtlige valgkredse til modstandere af den flytning af den omstridte amerikanske flyvevåbensbase Futenma til et andet sted på øen, som Abe-regeringen har lovet USA at bulldoze igennem på trods af lokal modstand.

Kommunistpartiet vandt i en af disse valgkredse sit første direkte mandat i 18 år. Ellers har de kommunistiske mandater altid været resultat af forholdstalsvalget.