Japansk borgmester vil fyre tatoverede ansatte

Fremtidens mand i japansk politik, Toru Hashimoto, den unge borgmester i storbyen Osaka, har skabt stor debat med sin hårde linje mod fuldmægtige og skolelærere med tatoveringer.

Toru Hashimoto er fremtidens mand i japansk politik.

Den unge borgmester i storbyen Osaka er blevet gevaldigt populær på at sige sin mening direkte og uden omsvøb. Noget, der adskiller ham fra den traditionelle floromvundne japanske politiker, som altid optræder i pæne jakkesæt.

Han er en radikal nationalist, der går ind for et stærkere militær og en mindre ydmyg udenrigspolitik, hvilket har gjort ham populær på Japans gamle højrefløj.

Men samtidig har han efter atomulykken sidste år i Fukushima vendt sig radikalt mod en genåbning af lukkede atomreaktorer i sin region af landet, hvilket har skabt ham respekt på den modsatte fløj.

Nyt politisk parti

Toru Hashimoto har startet en politisk studiegruppe, hvilket normalt er første skridt til dannelse af sit eget politiske parti. Meningsmålinger viser, at over 70 procent af de japanske vælgere vil overveje at skifte deres stemme på et af de to store traditionelle partier ud med en stemme på Hashimotos nye parti.

Og nu er han blevet genstand for en kæmpe debat i hele landet om noget så umiddelbart upolitisk som tatoveringer.

Tatoveringer er en traditionel kunstart i Japan, men det opfattes som meget tæt forbundet med yakuza-væsenet, landets berygtede gangsterverden. Ifølge folkeviddet er Toru Hashimoto selv søn af en gangster, og derfor betyder det meget for ham at distancere sig meget tydeligt fra alt, der har med yakuza at gøre.

Skildpadder og delfiner

Først udsendte han et spørgeskema til alle 33.000 kommunalt ansatte, hvor de havde værsgo at svare på, om de er tatoverede.

Den udtrykkelige bagtanke var, at ingen tatoveret medarbejder har udsigt til nogensinde at blive forfremmet fra sit nuværende job. Og man kan dårligt fortænke de 110 medarbejdere, som erkendte at have tatoveringer af diverse skildpadder og delfiner, at de er begyndt at lede efter et andet job. Der er mest tale om buschauffører og skraldemænd.

513 medarbejdere har nægtet at udfylde spørgeskemaet, fordi de opfatter det som en privat sag, om de har tatoveringer eller ej. Og nu hvor borgmesteren har bekendtgjort, at han også vil spørge alle skolelærere i kommunen, har skolelærernes fagforening protesteret heftigt.