Japansk rumsonde er landet på fjern asteroide 340 millioner kilometer fra Jorden

Der var stående applaus i kontrolrummet, da rumsonden sendte signal hjem om sin landing.

(Foto: handout © Ritzau Scanpix)

Den japanske rumsonde Hayabusa2 er landet succesfuldt på asteroiden Ryugu natten til fredag dansk tid.

Det oplyser det japanske rumagentur, Jaxa, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi kan bekræfte landingen, siger Chisato Ikuta, der er talskvinde for Jaxa.

Landingen er blevet forsinket i flere måneder, da det har vist sig at være mere besværligt end som så at lande på asteroidens ru overflade.

Jaxas medarbejdere modtog data fra rumsonden forud for nattens landing. Da Hayabusa2 sendte signal hjem, der bekræftede den succesfulde landing, brød de ud i stående applaus. Det viser en videooptagelse fra kontrolrummet i Japan, der blev sendt live på nettet.

Håber på nye oplysninger om solsystemets oprindelse

Efter planen skal sonden skyde et projektil ind i asteroidens overflade, hvormed sonden kan indsamle materiale fra asteroiden og sende prøver tilbage til Jorden.

Forskere håber, at prøverne kan give nye oplysninger om Jordens og solsystemets oprindelse. Forventningen er også, at prøverne kan levere svar på grundlæggende spørgsmål om, hvordan der er opstået liv på Jorden.

Asteroiden Ryugu ventes at indeholde en relativ stor mængde organisk materiale og vand, der kan være op mod 4,6 milliarder år gammelt.

Navnet Ryugu betyder på japansk betyder "Drage Palads", hvilket refererer et japansk eventyr om et slot på bunden af havet.

Asteroiden befinder sig 340 millioner kilometer fra Jorden, skriver nyhedsbureauet dpa.

Hayabusa2 blev sendt afsted fra Japan i december 2014 og nåede i juni sidste år frem til området omkring asteroiden. Efter planen skulle den være landet på asteroiden allerede i oktober 2018.

Sonden ventes at vende tilbage til Jorden med prøverne i slutningen af 2020.

/ritzau/

Facebook
Twitter