Japanske IS-gidsler levede af at opsøge farer

En video viser, at den 47-årige journalist Kenji Goto, der er taget som gidsel af IS, var blevet advaret om at opsøge oprørsgruppen. Det andet gidsel rejste formentlig til Syrien som krigsturist, skriver flere medier.

- Jeg er ikke amerikansk, jeg er ikke britisk. Jeg er japansk. Jeg kan godt tage derind.

Sådan sagde den 47-årige erfarne freelancejournalist Kenji Goto, kort inden han krydsede grænsen til Syrien og blev bortført af Islamisk Stat (IS) i slutningen af oktober.

Det fortæller fixeren Alaaeddin Al Zaim til tv-stationen CNN. Som fixer havde han hjulpet den japanske journalist med aftaler og praktiske opgaver, og han havde tilsyneladende sat ham ind i alle farer.

- Jeg sagde til ham, at det var meget farligt, men han lyttede ikke. Han sagde: Det her er mit job. Jeg er journalist. Jeg bliver nødt til at tage af sted, fortæller fixeren, Alaaeddin Al Zaim til CNN.

Falsk sikkerhedsfirma

Tirsdag optrådte Kenji Goto på en gidsel-video sammen med 42-årige Haruna Yukawa, der ifølge CNN blev taget til fange af IS i august sidste år.

Begge var iklædt orange kedeldragter. Fem dage senere kom en ny video, hvor Kenji Goto står med et foto at det, der ligner liget af Haruna Yukawa.

Japans premierminister, Shinzo Abe, siger, at videoen sandsynligvis er ægte. Og dermed er Haruna Yukawa formentlig dræbt.

Det er tidligere blevet beskrevet, at Haruna Yukawa rejste til Syrien for at starte sit eget sikkerhedsfirma, men nu skriver flere medier, at han befandt sig i Syrien som krigsturist. Altså en person, der opsøger farezoner blot for spændingens skyld.

Kræver kvinde løsladt

Ifølge The Guardian eksisterede Haruna Yukawas sikkerhedsfirma kun på papir, for i virkeligheden har den 42-årige japaner levet et hårdt liv og var rejst til Syrien for at finde en mening med livet, skriver avisen.

Da den første video kom frem tirsdag lød kravet på 200 millioner dollars for frigivelse, men i den nyeste video er der ifølge CNN en stemme, der siger, at kravet ikke længere er penge, men en løsladelse af Sajedah Rishawi. Hun sidder fængslet i Jordan og er mistænkt for at have deltaget i terror.

Den japanske premierminister Shinzo Abe har tidligere sagt, at Japan ikke vil give efter for kravet om en løsesum, men også at han var klar til at bruge "alle nødvendige midler" for at få frigivet gidslerne.