Javanæsehornet er et af verdens mest truede dyr: 'En enkelt naturkatastrofe kan udrydde dem'

De sidste omkring 60 javanæsehorn i verden bor tæt ved aktiv vulkan i Indonesien.

Javanæsehornet holdt også til i dele af Indien og Vietnam før i tiden, men nu findes de kun i en enkelt nationalpark i Indonesien. (Foto: Stephen ​Belcher Photography © WWF)

Javanæsehornet er et af verdens mest truede dyr.

Der er kun omkring 60 tilbage af det karakteristiske asiatiske næsehorn med et enkelt horn, og de bor allesammen i Ujung Kulon National Park i Indonesien på den vestligste tip af øen Java.

Javanæsehornet levede før i store dele af Sydøstasien - fra Indien til Vietnam. Men de sidste årtier har krybskytter og skovrydning næsten udryddet dem.

Og nu truer endnu en fare. Nationalparken ligger nemlig kun omkring 75 kilometer fra den aktive vulkan Anak Krakatau.

Et vulkanudbrud lørdag førte til en tsunami, der kostede mindst 430 mennesker livet på øerne Java og Sumatra. To af de døde arbejdede i Ujung Kulon National Park, hvor tsunamien også førte til store materielle skader, skriver BBC.

Og selvom der skal en stor tsunami til for at udrydde alle javanæsehornene, er situationen i nationalparken kritisk. Det fortæller Jacob Fjalland, international programchef i Verdensnaturfonden (WWF).

- De er presset op i et hjørne, så der skal meget lidt til og små uheldige omstændigheder til, før javanæsehornet ikke er der mere.

Du kan se mere til det ekstremt truede dyr i videoen fra den australske afdeling af WWF. Artiklen fortsætter under videoen.

Et utrolig sårbart dyr

Der er flere grunde til, at javanæsehornet kun lever i Indonesien. Det levede før i tiden både i det nordlige Indien og i Vietnam, hvor en krybskytte dræbte det sidste i 2010.

- Det har svært ved at overleve, fordi levestederne, det tidligere har haft, er væk, eller er så dårligt beskyttede, at de er forsvundet. Det er et dyr, der er nemt at skyde og fange, så det er sårbart. Og så har det meget specifikke krav til, hvor det slår sig ned, siger Jacob Fjalland.

Javanæsehornet hedder også rhinoceros sondaicus og bor kun her i Ujung Kulon National Park i Indonesien. (Foto: Stephen ​Belcher Photography © WWF)

Derfor er det heller ikke nemt at finde et andet hjem til næsehornene end Ujung Kulon National Park, der ikke kun er truet af tsunamier.

Selve nationalparken er nemlig vulkansk område, hvorfor et vulkanudbrud ikke er utænkeligt.

Noget tyder også på, at javanæsehornene var heldige, da tsunamien ramte lørdag. Den ramte nemlig parkens nordlige kyst, og næsehornene plejer at holde til på den sydlige kyst.

Skal finde et nyt hjem

De lokale myndigheder er dog i fuld gang med at finde et andet hjem til nogle af næsehornene, så risikoen for at de alle dør på samme tid er mindre, siger Jacob Fjalland.

- De har kigget på mange områder, fordi der er mange krav. De er meget følsomme over for nye steder, så det er forbundet med høj risiko. Det er et sidste desperat forsøg på at redde arten.

Ifølge Jacob Fjalland er det mest sandsynlige nye hjem for javanæsehornet en endnu mindre nationalpark på Javas sydlige kyst.

- Her ved man, at de har levet før. Men det er en meget svær manøvre, og der skal rigtig mange ting til, før det kan lykkes.