'Jeg bygger broer. Jeg vil gerne holde sammen på Europa'

Den 46-årige tysker Manfred Weber går efter posten som EU's mægtigste mand.

Manfred Weber, formand for den konservative-kristendemokratiske gruppe EPP i Europaparlamentet har turneret rundt i Europa siden Januar. Her deltager han i en offentlig debat hos Dansk Erhverv i dag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Vi er nødt til at stå sammen og værne om de europæiske værdier.

Sådan lyder det fra Manfred Weber, som går efter at blive den næste formand for EU-Kommissionen. Han var i aftes gæst i programmet Deadline på DR2.

Den 46-årige politiker er leder af Det Europæiske Folkeparti, EPP og medlem af det tyske regeringsparti, CSU.

Og så er han blandt andet gået til valg på "at forsvare Europas værdier", som han mener er under press fra både Rusland, Kina og USA.

- Det vigtigste for EU er at garantere stabilitet. Vi har set med brexit, hvad der sker, hvis du stiller spørgsmålstegn ved den europæiske union, siger han og tilføjer, at der findes højreekstremistiske og populistiske kræfter, der ønsker at ”ødelægge” EU.

- Derfor er det vigtigste at sikre sammenhold. Især mellem syd og nord og øst og vest. Vi har så mange kontroversielle emner på bordet. Jeg bygger broer. Jeg vil gerne holde sammen på Europa.

Han mener, at et godt sted at starte er ved at tage bekymringerne om for meget bureaukrati alvorligt og lytte til landmænd, erhvervsliv og iværksættere.

Hele kommissionen, herunder formanden, skal udskiftes efter det kommende valg til Europa-Parlamentet.

Manfred Weber tror på, at stærke nationer og et stærkt EU ikke er modsætninger. Han mener, det er en nødvendighed for at sikre alles interesser, men også stå stærkt globalt. (Foto: ANDREAS GEBERT © Scanpix)

Mere indflydelse - men mindre bureaukrati

Foruden sammenholdet mener Manfred Weber, at det er på tide, at Europa går fra af være en økonomisk magt til også at være en politisk magt.

- Putin installerer hver dag missiler på Europas østlige grænser. Se på Amerika, kan vi stadig stole på Trump? Og se på Kina, de er ikke længere et land, der bare vil opbygge en økonomisk styrke. De vil have lederskab på globalt plan, siger han.

Derfor, mener han, har Europa en chance, hvis medlemslandene står sammen og ”kæmper for” de fælles værdier og den europæiske måde at leve på.

- EPP tror på stærke nationer. Men stærke nationer i en globaliseret verden kan kun være stærke, hvis vi har et stærkt Europa, siger han og understreger, at de to derfor ikke er hinandens modsætninger.

- Spørger du vælgerne, om EU skal have mere indflydelse, er svaret nej. Men spørger du folk, om vi skal implementere datasikkerhed hos for eksempel Facebook, eller om vi har brug for en fælles klimapolitik, så er svaret ja.

Den nuværende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, var EPP-partiets spidskandidat ved det seneste valg i 2014. Han fik posten, fordi partiets medlemmer samlet set fik flest stemmer ved valget og derved blev det største i Europa-Parlamentet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk