Det var de helt store gloser den tidligere vicepræsident i USA og klimaforkæmper Al Gore fandt frem, da han reagerede på Storbritanniens varslede lempelser på klimaområdet.
- Jeg er virkelig rystet, og jeg er dybt skuffet over hans beslutning.
Al Gore reagerer på, at den britiske premierminister, Rishi Sunak, i går annoncerede en række udskydelser og lempelser af de klimatiltag, briterne ellers havde stillet verden i udsigt.
- Mange af mine britiske venner, også folk i hans eget parti, kalder det 'totalt afskyeligt'. Og mange unge føler, at de er blevet forrådt. Stukket i ryggen, siger Al Gore til CNN og fortsætter:
- Jeg er ikke brite, så jeg har ingen bestemmelse over deres kurs. Men fra et globalt perspektiv er det her ikke det, verdenen har brug for af briterne.
Ændrer vejen til målet
Storbritannien er blandt Europas største udledere af CO2, og briterne har som mål at blive klimaneutral i 2050.
Den målsætning er der ikke ændret på, understregede den britiske premierminister på et pressemøde i går, men vejen dertil bliver anderledes, da de britiske klimaambitioner justeres på flere forskellige punkter.
Blandt andet bliver et forbud mod salg af nye biler, der kører på fossile brændstoffer, i 2030 droppet, udfasningen af olie- og gasfyr forsinkes, og et krav om energieffektivitet i alle udlejningsejendomme fjernes.
Ændringerne kommer, så målet om at blive klimaneutrale i år 2050 sker på en "bedre og mere proportional måde", lød begrundelsen fra Rishi Sunak.
Men ifølge Storbritanniens klimaforandringskomite, der svarer lidt til det danske Klimarådet, kommer man ikke til at nå målet om at blive klimaneutrale i 2050 med de nuværende klimatiltag.
Og slet ikke, hvis lempelserne føres ud i livet.
De konkluderede allerede for tre måneder siden, at regeringens indsats på området var "bekymrende langsom", og at man havde mistet positionen som førende i verden i kampen mod klimaforandringer.
'Folk er forbløffede'
Beslutningen har også overrasket repræsentanter fra verdens største virksomheder, der er samlet i New York i anledning af FN's generalforsamling - hvor Sunak ikke deltog.
- Man kan roligt sige, at de internationale forretnings- og sikkerhedsmiljøer her er forbløffede, siger Ruth Davis, der var rådgiver for Storbritannien, da den internationale klimakonfenrence COP26 blev afholdt i Glasgow i 2021.
Den afrikanske miljøtænketank- og organisation Power Shift Africa raser over beslutningen.
- Det er et modbydeligt forræderi mod de mest udsatte mennesker i verdenen, for ikke at nævne hans eget land, siger direktør Mohamed Adow til avisen The Guardian.
Kelly Sims Gallagher, der var chefrådgiver for videnskab og klima i Barack Obamas regering, undrer sig også.
For hun havde tidligere brugt Storbritannien som eksempel på, hvordan man kunne formindske udledningerne af CO2, samtidig med at have økonomisk vækst.
- De er faldet i den fælde, hvor de sætter et ambitiøst mål uden at kunne indfri løfterne og gøre det, der skal til, siger hun.
Porten til Helvede
Det får dog ikke bare kritik i udlandet, men også fra flere af Sunaks partifæller.
De tidligere ministre for de Konservative - Sunaks parti - Simon Clarke og Zac Goldsmith siger, at der er tale om ansvarsfralæggelse, et svigt af de kommende generationer og et "skammeligt øjeblik".
Planen om at udskyde udfasningen af fossile brændstofbiler møder også kritik fra bilbranchen i landet.
- Vores forretning har brug for tre ting fra den britiske regering: Ambitioner, forpligtelse og konsekvens. En lempelse af 2030-udfasningen underminerer alle tre, siger Lisa Brankin, chefen for Ford i Storbritannien, til BBC.
Samme dag som Rishi Sunak annoncerede lempelserne, holdt FN's generalsekretær, Antonio Guterres, dundertale ved FN's klimaambitionsmøde i New York:
Her nævnte han ikke Storbritanniens beslutning, men kom ind på konsekvenserne af de rige landes manglende handling.
- Menneskeheden har åbnet porten til Helvede. Forfærdelig hede med forfærdelige konsekvenser, landmænd, der ser deres marker blive oversvømmet, og tusindvis må flygte i frygt, sagde han og henvendte sig til de fremmødte repræsentanter.
- Men vi kan stadig begrænse temperaturstigningerne. Vejen er blevet vist af flere, der er her i dag: Aktivister, grønne firmaer og indfødte folk, der beskytter deres land. Fremtiden er ikke fastlåst. I, verdenens ledere, kan stadig bestemme dens kurs, sagde FN's generalsekretær.