Jeppe Kofod: Vi skal stoppe de rige borgere, der gemmer deres penge i skattely

Mød Socialdemokratiets spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet.

Det bliver endnu engang Jeppe Kofod, der skal være Socialdemokratiets spidskandidat til europaparlamentsvalget.

Første gang var ved valget for fem år siden, hvor han fik 170.739 personlige stemmer.

Samlet set fik Socialdemokratiet tre mandater ved europaparlamentsvalget i 2014, hvilket gjorde det til det næststørste danske parti i Bruxelles efter Dansk Folkeparti, der fik fire politikere valgt ind.

Jeppe Kofod er vokset op på Bornholm, og han har en bachelorgrad i socialvidenskab fra RUC samt en master i offentlig administration fra Harvard University i USA.

Før han blev valgt til Europa-Parlamentet, sad han i Folketinget for sit parti. Første gang fra 1998 til 2006 og dernæst fra 2007 til 2014, hvor han blev valgt til Europa-Parlamentet.

I den nuværende periode har han været medlem af blandt andet Industriudvalget og det særlige udvalg, der kigger på økonomisk kriminalitet og skatteunddragelse.

Derudover er han næstformand for Delegationen for Forbindelserne med De Forenede Stater.

Jeppe Kofod er for anden gang Socialdemokratiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Hvad bliver det vigtigste, du kommer til at lave i Europa-Parlamentet efter valget?

- Det bliver at styrke Danmark og de andre EU-lande i en globaliseret verden. Eksempelvis i kampen mod skattely, finansiel kriminalitet og hvidvask af penge. Vi skal tage magten tilbage fra dem, der har taget den fra blandt andet Danmark.

Hvordan vil du gøre det i Europa-Parlamentet?

- Vi skal have nogle bedre internationale regler. Vi skal se på vores indre marked (EU's fællesmarked, hvor varer og arbejdskraft frit kan bevæge sige, red.), så de største digitale selskaber – Google, Apple og Facebook – også kommer til at betale skat i Danmark, når de tjener en masse penge. De skal bidrage til vores velfærdssamfund.

- Vi skal have sat en stopper for rige borgere, der gemmer deres penge i skattely. Det skal ske ved, at EU bruger sin magt over for skattely og laver nogle gode regler for, at det ikke længere kan ske.

Er det ikke en opgave, som den danske finansminister bør tage sig af?

- Det er bestemt en opgave, som medlemslandene skal tage sig af. Problemet er, at vi har mistet kontrollen over de største selskaber. For mig handler det om at få kontrollen tilbage og bruge EU-samarbejdet til at sikre en demokratisk kontrol med det, der er løbet løbsk. Her tænker jeg på de store selskaber, de rige mennesker og økonomisk kriminelle.

Her kan du møde de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Der er ikke så mange danskere i Europa-Parlamentet. Hvad får man ved at stemme på en dansk socialdemokrat frem for en anden dansker?

- Europa-Parlamentet er en demokratisk kampplads ligesom Folketinget. Derfor vil du få en socialdemokrat, der kæmper for økonomisk retfærdighed og for at sikre ordentlige forhold på arbejdsmarkedet.

- Når man går på arbejde, skal man have ordentlig løn og arbejdsvilkår, og man skal ikke opleve social dumping, som man ser det i dag. Vi skal lave om på de destruktive EU-regler, der tillader snyd og bedrag, som vi oplevede det i Padborg med de filippinske chauffører.

- Du får også en, der vil gøre noget ved vores klima- og miljøudfordringer, så vi kan levere en klode til vores børn og børnebørn, som vi kan være bekendt.

I er mange forskellige socialdemokrater fra mange forskellige lande i Europa-Parlamentet. Hvor ofte agerer I samlet?

- Vi deler vores socialdemokratiske værdier i min gruppe. Vi kommer fra meget forskellige samfund, lande, kulturer, velfærdsstater og arbejdsmarkedssystemer, men vi har det fælles formål at fremme arbejdstagernes interesser i Europa. Vi vil sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold – og at velfærdsstaten overlever.

- Vi har skabt nogle unikke velfærdsstater i både Danmark og de andre europæiske lande, som man hverken har i Asien eller USA. Det vil vi kæmpe hårdt for, så vi har råd til vores sundhedssystemer, skoler og ældre. De ting er så fundamentale i vores socialdemokratiske DNA, og vi vil bruge EU-samarbejdet til at sikre, at det også kan lade sig gøre i fremtiden.

Er der noget, der gør dette valg til Europa-Parlamentet anderledes end tidligere?

- Ja. Det handler om at tage kontrollen tilbage over selskaber, der ikke betaler skat. Over klimaet, der er ved at blive ødelagt. Over arbejdsmarkedet, så vi ikke har social dumping. Vi skal sikre Danmark som nationalstat.

Hvorfor vil du være europæiske politiker frem for politiker i Danmark?

- Det vil jeg, fordi jeg kan se, at vores nationalstater er pressede af globaliseringen. Vi har mistet kontrol, når det kommer til migration, klimaet og skatteunddragelse. Hvis jeg vil genvinde kontrollen og sikre, at Danmark kan overleve som land – og være et land, vi kan være stolte af – så skal jeg kæmpe hernede for nogle ordentlige regler.

- Vi har også USA’s præsident, Donald Trump, mod vest, der ikke respekterer, at vi har en retsorden, hvor store og små lande er lige. Vi har den russiske præsident, Vladimir Putin, mod øst, der annekterer europæiske lande og vil ødelægge Europas politik og demokrati – heriblandt fundamentale frihedsrettigheder som ytringsfrihed. Derfor er der meget på spil.

- Jeg vil kæmpe for, at vi kan bevare vores Danmark og demokrati – og vores europæiske samarbejde, der forsvarer værdier som demokrati, menneskerettigheder og velfærdsstater.

Alle Socialdemokratiets kandidater til EP-valget:

 1. 1

  Jeppe Kofod (Spidskandidat)

 2. 2

  Christel Schaldemose

 3. 3

  Niels Fuglsang

 4. 4

  Marianne Vind

 5. 5

  Morten Klessen

 6. 6

  Jakob Thiemann

 7. 7

  Mette Poulsen

 8. 8

  Lasse Holm Grønning

 9. 9

  Anders Baun Sørensen

 • Læs mere her.