Jeremy Hunt og Boris Johnson skal dyste om premierminister-posten

Det Konservative Parti har valgt de to, der kan afløse Theresa May. 160.000 briter skal finde vinderen.

Enten Boris Johnson eller Jeremy Hunt bliver Storbritanniens næste premierminister. (Foto: handout © Scanpix)

For kort tid siden gennemførte parlamentsmedlemmerne i Storbritanniens Konservative Parti deres femte og sidste valgrunde.

Her blev det afgjort, at udenrigsminister Jeremy Hunt og Boris Johnson er de to kandidater, der skal ud i en direkte duel om, hvem der skal afløse Theresa May som konservativ partileder og dermed premierminister i Storbritannien.

Boris Johnson vandt igen stort, mens den vigtige andenplads blev yderst tæt. Med 77 stemmer til Jeremy Hunt mod Michael Goves' 75 blev det en ren gyser.

I løbet af den seneste tid er feltet på 10 kandidater blevet barberet ned til to, som nu skal til urafstemning blandt de menige medlemmer af Det Konservative Parti.

Dermed skal partiets omkring 160.000 medlemmer bestemme, hvem der skal være premierminister for de 65 millioner briter.

Den tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson har braget afsted og indtil videre vist sig lige så svær at stoppe som et godstog i ekspresfart.

Nu er spørgsmålet, om han kan gøre det samme, når det er de menige partimedlemmer, der skal bestemme.

Lagt op til drama

Formandsvalgets fjerde valgrunde blev gennemført tidligere i dag, og her røg indenrigsminister Sajid Javid ud. Udenrigsminister Jeremy Hunt fik 61 stemmer, mens miljøminister Michael Gove fik 59.

Dermed var der lagt op til et kæmpe drama i aften, når de 34 parlamentsmedlemmer, der havde peget på Sajid Javid, skulle sætte deres kryds et nyt sted.

Det blev altså Hunt, der trak det længste strå. Han fik 17 stemmer mere end tidligere i dag, mens Gove måtte nøjes med en fremgang på 14.

Boris Johnson har længe været favoritten til at efterfølge May blandt bookmakere og politiske iagttagere. Men det ser ikke ud til at skræmme Hunt.

Jeremy Hunt stemte i sin tid for, at Storbritannien skulle blive i EU, men har siden talt for, at han kan gennemføre brexit. Udenrigsministeren har meldt sig klar til at forlade EU uden en skilsmisseaftale, men kun som sidste udvej. En ny forhandling med EU er vejen frem, mener han, selv om EU flere gange blankt har afvist det.

Johnson i cruise-control

Boris Johnson tog en yderst komfortabel føring ved de interne afstemninger blandt de konservative kollegaer allerede efter første afstemning, hvor meget tydede på, at han ville blive den ene af de to finalister ved formandsvalget.

Så komfortabel var føringen åbenbart, at Johnson undlod at dukke op ved en duel mellem kandidaterne søndag aften.

Et træk, der vakte kritik i både pressen og fra rivaler.

- Hvis hans hold ikke engang lader ham debattere med fem ret venlige kollegaer, hvordan skal han så håndtere det med 27 EU-lande?, lød det fra Jeremy Hunt, mens avisen Daily Mirror kaldte favoritten til at blive Storbritanniens næste premierminister for en kylling.

Tirsdag deltog han dog i en debat med de andre kandidater på BBC, hvor DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe, vurderede, at favoritten mest af alt fokuserede på ikke at begå fejl.

- Han fremstod ikke specielt overbevisende, men jeg tror også, at det er langt vigtigere for ham ikke at lave de store fejl. På den måde kan han nemlig bevare favoritpositionen, lød Kim Bildsøes vurdering.

Den slags bliver der nok ikke plads til i den kommende tid, hvor de to kandidater til at blive premierminister sparker gang i en form for valgkamp med blandt andet tv-dueller.

De to duellanter skal kæmpe om de menige konservative partimedlemmers gunst, inden de omkring 160.000 medlemmer brevstemmer om Storbritanniens næste premierminister.

Herunder kan du få et overblik over hele processen

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter