Jesper Theilgaard: 'Det er en god klimaaftale. På papiret'

Først nu begynder arbejdet for COP24-landene for alvor, siger klimaformidleren.

Jesper Theilgaard er tidligere meteorolog og vejrvært på DR, og er i dag selvstændig klimaformidler. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Efter knap 14 dages forhandlinger i den polske by Katowice er de 196 COP24-lande lørdag aften nået frem til en klimaaftale.

Aftalen er vigtig, fordi den skal fungere som et regelsæt for, hvordan landene skal udføre de klimaindsatser, de blev enige om på topmødet i Paris i 2015.

Det projekt er lykkedes udmærket, mener Jesper Theilgaard, tidligere meteorolog på DR og nu selvstændig klimaekspert.

Han kalder aftalen for en "god aftale", men understreger, at der ikke er nogen garanti for, at landene rent faktisk udfører de tiltag, de har aftalt.

- Det er på papiret en god aftale, men nu skal forhandlerne hjem og arbejde – og det er det, der er afgørende.

- Det er fint, at vi har det her stykke papir, men hvis der ikke kommer noget ud af det, så er det jo ligegyldigt, siger Jesper Theilgaard.

Ordkløveri forsinkede

En af de helt store knaster har været, hvordan man samlet skulle forholde sig til den store klimarapport, som FN's klimapanel IPCC udsendte i oktober. Heraf fremgår det blandt andet, at selv en temperaturstigning på 1,5 grader kan få katastrofale følger for eksempelvis landbrug og koralrev.

Debatten har i Katowice gået på, om rapporten og dens konklusioner skulle bydes "velkommen" eller bare "noteres". Fire olielande, blandt andet Saudi-Arabien og USA, har ønsket det sidste.

Jublen ville ingen ende tage, da den polske forhandlingsleder, Michal Kurtyka, præsenterede aftalens hovedpunkter lørdag aften. Her ses han midt i et sejrs-hop. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Og selv om det kan lyde som ordkløveri, er ordvalget ekstremt vigtigt for, hvordan aftalen udmøntes i praksis, fortæller Jesper Theilgaard.

- Hvis man anerkender den ("byder den velkommen", red.), anerkender man også anbefalingerne og resultaterne i den - og så accepterer man at gøre de ting, der står i den. Sådan en aftale kan USA ikke komme hjem med, og derfor har nogle lande været meget nøjeregnende med ordvalget, siger han.

- Resultatet er blevet, at man skriver det ind i aftalen, men med den kommentar at landene kan bruge IPCCs resultater, som de har lyst til.

Næste gang landene mødes er i september. Her er FN's generalsekretær vært for et klimatopmøde, hvor landene kan fremlægge deres konkrete klimamål.

Facebook
Twitter